Leverpostei

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ditlef Lexow & Co. annonserte i 1865 blant annet for leverposteier. Dette er den eldste norske annonsen for leverpostei vi har funnet.
Reklame for Ellingsens leverpostei.

Leverpostei er et svært populært pålegg i Norge, men har ikke så veldig lang historie her. Grunnoppskriften knyttes til franske François Louis Beauvais, som drev en butikk i Østergade i Køvenhavn, og som den 20. oktober 1847 introduserte en leverpostei med franske trøfler. Det var en eksklusiv vare, men uten trøflene blir leverposteien langt billigere, og er en god måte å unytte lever på. Leverposteien som selges i Norge er for det meste laget av svinelever og -fett, men den kan også lages med både storfe- og kyllinglever.

Posteien spredte seg nokså raskt til Sverige og Danmark. Den første annonsen for leverpostei i ei norsk avis var fra Ditlef Lexow & Co. i Christiania, og sto på trykk i Christiania Intelligentssedler den 29. desember 1865. Den danske posteien er ofte noe grovere, og har en kraftig leversmak enn den som lages i Norge og Sverige. I dag får man kjøpt dansk leverpostei i mange butikker i Norge, men bestselgerne er norske posteier i forskjellige varianter. Ikke minst er «den gule boksen» populær; dette er en finmalt leverpostei som er nokså mild på smak. Den lages nå også i en kyllinglevervariant, som ikke bare appellerer til de som ønsker en enda mildere smak, men også til de som av religiøse årsaker ikke spiser svinekjøtt.

Grunnoppskriften består av hakka/malt lever, spekk, egg, krydder og eventuelt andre ingredienser. Disse blandes sammen, og posteien bakes i ovn. Av andre ingredienser som kan blandes inn er alt fra eksklusive ting som trøfler til hakka agurk eller baconbiter. Mange som lager leverpostei selv liker også å legge baconskiver på toppen; det gir baconsmak samtidig som det hindrer at overflaten blir brent. Grensa mellom paté og postei er ikke alltid enkel å finne, men i hovedsak er paté fastere, og ofte med innlagte strimler eller biter med mer tyggemotstand.

Leverpostei serveres ofte med agurk, enten slangeagurk eller sylteagurk. Danskene sverger til mørkt rugbrød, og mange nordmenn har også blitt kjent med den varianten. I Danmark er det også vanlig å få lun leverpostei, altså en lett oppvarma posten. «Dyrlegens natmad» er en variant der det legges ei skive salt kjøtt og løkringer på toppen. Et annet populært dansk «smørrebrød» er lun leverpostei med sopp og sprøstekt bacon. I Norge er det mindre vanlig å varme posteien, men også det er noe en del har lært seg på Danmarks-ferie.

Litteratur og kilder