Lia under Losby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lia, vest for Losby Bruk i Lørenskog og med avkjøring fra Losbyveien ved Losby Bruks skole, er en gammel husmannsplass under Losby (opprinnelig under Vestmork). Lia var husmannsplass allerede i 1740. Ei husmannsstue fra 1860-åra, med tilbygg fra 1950, og et nytt uthus bygd etter gammel byggeskikk, står på plassen. Fra Lia går Liadalen mellom Tronfjellet og Svartåsen opp mot Halsjøen.

Om husmannen i Lia midt på 1800-tallet, spillemannen og sagarbeideren Hans Gulbrandsen (1816–1888), har det vært hevdet at han var sønn av kong Karl Johan. Selv om det er et faktum at husmannsdøtre på 1800-tallet ble tilkalt for å «underholde» når viktige gjester, som kongen og hans følge, besøkte Losby, er det tvilsomt om historien har rot i virkeligheten. Foreldrene til Hans var blitt gift allerede i 1814, og gifte husmannskoner ble neppe tilkalt på denne måten. Det er imidlertid sagt at Hans og etterkommerne hans hadde Bernadottenes ansiktstrekk.


0230 Lorenskog komm.png Lia under Losby er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.