Lillehaugen (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lillehaugen er et hus i Vollen i Asker. Det ble bygd av Johan August Anker, like i nærheten av verftet han drev sammen med Christian Jensen.

Hit flyttet han inn med sin hustru, forfatteren og kvinnesakskvinnen Nini Roll Anker (Nikoline Magdalena Roll) i 1910. Paret var blitt viet i Molde i januar 1910, etter at hun var blitt lovlig skilt fra sin mann Peter Anker i 1907.

Ingeniøren, seileren og båtbyggeren Johan Anker var fetter til Peter, og etterhvert også mannen som lærte kronprins Olav å seile. Av den grunn ble Olav en hyppig gjest på Lillehaugen. Nini syntes han var litt for bortskjemt til å begynne med, men etterhvert ble det et gjensidig varmt vennskap mellom de to. Kongeparet fikk etterhvert også låne Lillehaugens badehus, og de fikk etterhvert en bit av stranden så de kunne sette opp sitt eget badehus. Det er grunnen til at Sjøvollbukten nedenfor "Lillehaugen" også kalles "prinsessebukten".

Livet på Lillehaugen var luksuriøst i forhold til hvordan folk flest i Asker hadde det på den tiden. Nini Roll Anker var et samfunnsengasjert menneske, og ble valgt inn i fattigstyret i Asker mindre enn et år etter at hun flyttet til Vollen.[1] Hun hadde stor glede av å arrangere lillejulaften for barna i nabolaget på Lillehaugen. Men 1930-årene var vanskelig, og mye av husets verdifulle kunst ble solgt. Johan Anker døde av leukemi 2. oktober 1940. Nini døde i 1942.

Eiendommen har senere hatt flere eiere, blant andre Sindre Hesstvedt, som var formann i Norsk Aero Klubb i årene 1948-56.

Referanser

  1. Glimt fra Vollen 2016, Fredrikke Hegnar von Ubish artikkel om forfatterinnen på Lillehaugen.