Linderud (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Linderud i Oslo.
Foto: Leif-Harald Ruud (2005).

Linderud er et boligstrøk i bydel Bjerke i Oslo kommune. Det grenser til Årvoll, Bjerke og Brobekk i vest, Vollebekk, Økern og Alna i sør, Veitvet i øst og Lillomarka i nord. Strøket har navn etter Linderud gård, som er fredet og eies av en privat stiftelse.

I området er det flere spor etter gammel industri, blant annet kobbergruver og steinbrudd. Den første Linderud skole var i drift fra 1860 til 1900. Området rundt Linderud gård var før krigen meget landlig, med Linderuds store jorder og utmarka nordover ovenfor Trondheimsveien.

Oppe i skogen nord for Trondheimsveien anla tyskerne en stor leir under 2. verdenskrig. Etter krigen ble den overtatt av Bredtvet fengsel under navnet Bredtvet arbeidsleir, og i 1950-årene anla Luftforsvaret en moderne leir som senere ble hovedkvarteret for Nikebataljonen. I 1969 flyttet så Krigsskolen hit.

Linderud har nå både grunnskole og videregående skole, Bjerke videregående skole, etter at området ble utbygd med boligblokker og høyhus fra omkring 1960. I 1966 fikk strøket T-baneforbindelse, og to år senere åpnet Linderud senter.

Kilder


Koordinater: 59.941849° N 10.8362668° Ø