Lindholm (Lensbygda)
Lindholm (gnr. 193/23) er et tidligere landhandleri og forsamlingslokale for Filadelfia, beliggende i Lensbygda i Østre Toten kommune.
Lindholm ble bygd i 1922 av Gustav Lyberg. Han eide den gang garden Skeiten, og Lindholm er bygd på grunn fra den eiendommen.
Landhandleri
Lindholm ble drevet som landhandleri, og det var Mathilde Dahlberg som først leide landhandleriet i 3-4 år, fram til det ble slått konkurs på slutten av 1920-tallet. Lokalet sto tomt noen år før Totens Sparebank i 1933 solgte til Ole Kvaksrud og sønnene Melvin og Birger Kvaksrud. Melvin Kvaksrud ble eneinnehaver i 1940.
Ole Engevold var handelsbetjent på Lindholm fra 1952 til 1955.
Rolf Faraas var den siste som drev butikk på Lindholm. Han hadde i tillegg posthus. Det var butikkdrift på Lindholm fram til 1990-tallet.
Flere virksomheter
Lindholm har tjent til mange formål opp gjennom årene. Det har vært både fellesfryseri og Standard bensintank på Lindholm. Fellesfryseriet ble antakeligvis installert på midten av 1950-tallet, og var i drift i hvert fall til 1970-tallet. Det var ellers også et lefse- og lompebakeri i bredden med fellesfryseriet. Lefsebakeriet startet antakeligvis i 1965, og hadde 5-6 ansatte. Det var Melvin Kvaksrud som drev bakeriet, og de ansatte var Ellen Trannum, Otilie Skjefstahagen, Åsta Pedersen, Tora Rødberg og Agnes Paulsen. Willy Kvaksrud drev pølsemakeri i kjelleren. I andre etasje ble det en periode solgt hvitevarer, antakeligvis på 70-tallet.
En periode ble det solgt Raufoss-sykler på Lindholm. I kjelleren ble det dessuten solgt både maling og glass.
Forsamlingslokale og møteplass
Filadelfia, som ble stiftet i 1932, holdt hus på Lindholm i mange år. Det ble blant annet holdt bønnemøter og søndagsskole i andre etasje, i hvert fall fra 1930-tallet til 1970-tallet. Menigheten kjøpte nytt lokale på Lena, men søndagsskolen fortsatte antakeligvis på Lindholm noe lengre. David Nygård var blant pionerene i Filadelfias menighetarbeide og var søndagsskolelærer på Lindholm i mange år. Blant lokale lensbygdinger er Lindholm god kjent som en plass å møtes i barne- og ungdomsårene. Det var plassert en godt brukt telefonkiosk på Lindholm.
I dag (2019) er det leiligheter og frisørsalong på Lindholm.
Kilder og litteratur
- Panteregister Toten nr. 33, 1908, s. 294.
- Totens bygdebok - bind III, Oslo 1968. Digital versjon på Nettbiblioteket, s. 637.
- Skriftlige beretninger og god hjelp fra lokale lensbygdinger i Facebook-gruppa "Du vet du er fra Lensbygda når..."