Lokalhistoriewiki-samtale:Hovedside/Om Lokalhistoriewiki

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Opphavet til nettstedet er diskusjoner vinteren, våren og sommeren 2005, mellom undertegnede og andre historikere, som senere resulterte i registrering av et domene for prosjektet høsten 2005. (Domain Name:SOGE.ORG, Created On:18-Oct-2005 09:40:12 UTC, Registrant Name:John Erling Blad Konsulenttjenester) Tanken var en felles historieorientert wiki, noe som også ble reflektert i navnet. Lokalhistorie var bare en av flere historiefelt, men ett som ble stresset av flere lokalhistorikere. Senere ble dette også diskutert på flere forum, på privat e-post, og senere inne på Wikipedia, senere også i et møte med representanter for ABMu sin administrasjon [1], deretter i et møte med med ABMu hvor undertegnede og andre var tilstede, og senere også i møter med Lokalhistorisk Institutt m.fl. Det eneste NLI gav uttrykk for var at de «ikke hadde fått nettstedet sitt til å fungere». Senere ble det satt opp en meget enkel demo på ett nettsted for Olve Utne i regi av NLI, som ble presentert for en gruppe potensielle brukere under et seminar i regi av NLI. Denne demoen vist kun en meget forenklet organisering av enkelte lokalhistoriske aspekter. Etter en tid ble det deretter opprettet en ny demo på ett nettsted for John Erling Blad Konsulenttjenester, med nytt design for å reflektere NLIs visuelle profil. Denne demoen ble deretter flyttet til en server for DIS, gitt et nytt design og forberedt for en demo for FAD. En tid etter at demoen var presentert for FAD valgte NLI på eget initiativ å gå videre med dette nettstedet på eget domene.

Konseptet knyttet til Soge.org har opprinnelse i diskusjonene tidlig i 2005, og domenet ble registrert i oktober samme år. Det ble gjennomført en del arbeid for å se hvordan en slik wiki ville relatere til Wikipedia, og hva som ville være de grunnleggende forutsetningene for å få et nettsamfunn til å fungere. Det ble etter som tiden gikk kjent at det fantes en slik eksperimentell wiki, og det ble loddet stemning både innad på Wikipedia og eksternt. [2] Mye av dette hadde utgangspunkt i at det ble lagt inn stoff i Wikipedia som var av en svært lokal karakter som var vanskelig å kvalitetssikre. [3] [4] [5] Det som var helt essensielt var at den teknologiske plattformen var tilstede, men nettsamfunnet som kunne støtte en slik satsing manglet manglet. For å komme videre ble det derfor jobbet med å motivere den eksisterende brukermassen på Wikipedia. [6] [7] [8] [9] [10] Mange av disse diskusjonene hadde som formål å formidle tanker og ideer fra arbeidet med Soge.org, men også de innspillene som hadde kommet fra ABMu. [11]

Bakgrunn og løsninger for kvalitetssikring av bidrag knyttet til enkeltbrukere som skriver om forskningrelatert materiale er tidligere diskutert i relasjon til to wikier som nå ikke er operative, wikitemporary.org og rallar.org, og de er også diskutert i relasjon til en upublisert wiki for generelle forskningsarbeider. Nettstedet wikitemporary.org var en wiki for contemporary art mens rallar.org var en wiki for konsulenter. (The Web Archive, 18. mai 2006) — John Erling Blad (Jeblad) 10. mai 2008 kl. 15:59 (CEST)

Begynn en diskusjon om siden «Lokalhistoriewiki:Hovedside/Om Lokalhistoriewiki»

Start en diskusjon