Magnetismen i barberstuen
Magnetismen i barberstuen er en Holberginspirert komedie skrevet av den danske salmedikteren og romanforfatteren Bernhard Severin Ingemann. Stykket ble først utgitt i 1821, og handler om Barberer Sivertsen, som er besatt av en av samtidens alternativmedisinske fenomener, mesmerisme, også kalt magnetisering. Grunnideen bak behandlingsformen var at mennesker og dyr som er syke er i magnetisk ubalanse, og må balanseres ved bruk av magneter.
I stykket magnetiserer Barberer Sivertsen både dyr og mennesker. Dessuten dysser han kundene sine ned i en magnetisk søvn, med komiske følger. Svenden Kasper og tjenestejenta Ane mener at mesmerismen bare er humbug, og at den magnetiske besettelsen gjør at barberer Sivertsen forsømmer arbeidet sitt. Forholdet mellom skolemedisin og alternativ medisin kommer til uttrykk ved at Barberer Sivertsen nekter pleiedattera si å gifte seg med lege-kjæresten sin, fordi Sørensen selv misliker leger.
Resepsjon og spredning
Ifølge Ingemann-biografen H. Schwanenflügel, ble ikke stykket noen suksess, og det skal ikke engang ha blitt oppført da det kom. Richard Petersen legger til at Ingemann selv ble "nervøst angrepet" ved tanken på å se stykkene sine oppført, og derfor ikke leverte det inn til teatrene.
Biblioteket til Christiania Kathedralskole kjøpte inn et eksemplar av av stykket, som dessuten ble satt opp av Østerriisøer dramatiske selskab 12. februar 1832.
Litteraturliste
- Carl Muller. Katalog over Christiania Katedralskoles bibliothek http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2014061108007 Digital versjon på Nettbiblioteket
- Richard Petersen, Mindeskrift om Bernhard Severin Ingeman i hundredaaret efter hans fødsel. København.
- H. Schwanenflügel. Ingemanns Liv og Digtning. Reitzel, Kjøbenhavn 1886.Digital versjon på Nettbiblioteket