Malmøykalven

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Malmøykalven sett fra Malmøyas høyeste punkt på 54 moh. Det smale sundet mellom de to øyene sees til venstre i bildet.
Foto: Leif-Harald Ruud (2024).

Malmøykalven er ei øy rett vest for Malmøya i Oslo. Det er bare et smalt, grunt sund som skiller mellom de to øyene. Ved Malmøykalven ligger et svært omstridt dypvannsdeponi. Forurensede masser fra Bjørvika ligger rett vest for øya, tildekket med sand. Harald Sohlberg tilbrakte flere somre på Malmøykalven og de nærmeste øyene som liten gutt.

Drukningsulykken i 1908

Malmøykalven lå forholdsvis upåaktet til omkring 1900, da det ble åpnet badeetablissement og restaurant med konsert og annen kveldsunderholdning. Gunnar Pedersen skriver:

23. juli 1908 var en herlig sommerdag som hadde lokket mange mennesker ut av byen. Kvelden var lummer og søkningen til Malmøykalven usedvanlig stor. Den lille fjordbåten ”Bækkelaget” måtte gå ekstratur derut for å bringe den siste ladning av gjester tilbake til byen. Den la ut fra bryggen på Malmøykalven ved 11-tiden med dekket fullpakket med glade mennesker – det var i alt 75 personer med, blant dem noen barn. ”Bækkelaget pleiet å seile inn sundet mellom Sjursøya og Bleikøya. Denne gang satte den kursen gjennom sundet vestenfor – hvorfor er ikke oppklaret. Fjorden lå blikkstille, og så lyst var det, at det fantes unødvendig å tenne lanternene. I det øyeblikk ”Bækkelaget” skulle runde odden kom svenskebåten ”Gøteborg” ut leden fra byen, og før noen hadde fått sukk for seg, satte den baugen rett inn i ”Bækkelaget” på styrbord side like ved styrhuset og skar den i to. Fordelen sank i første øyeblikk, akterdelen i neste, og passasjerene fulgte med, unntatt noen få som i kollisjonsøyeblikket fikk tid til å stupe i sjøen eller henge seg fast i ”Gøteborg”. Etter passasjerenes egen skildring gikk det hele for seg så å si i ett og samme øyeblikk. Et mangestemmig redselsskrik tilkalte hjelp fra alle kanter. ”Gøteborg” fikk reddet en hel del, noen greide seg i land ved egen hjelp, tililende båter fikk samlet opp mange. Men 11 druknet, blant dem kapteinen og 2 barn, mens deres mor ble reddet.

Kilder

  • Magnus Hydle: ”Nordstrand før og nå”
  • Nils Petter Thuesen i Nordstrands Blad 13. august 1975.
  • Gunnar Pedersens spalte Aktuell historie i Nordstrands blad, 18. juni 2004.


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.864696° N 10.744497° Ø