Meinertz-affæren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiolinisten Gudbrand Bøhn omlag 1860.

Meinertz-affæren er navnet som i ettertid er gitt til opptøyene som i 1859 fant sted i Christiania. Bakgrunnen er at kaptein Frederik Wilhelm Meinertz (1798-1859) hadde gitt den unge musikklærlingen Gudbrand Bøhn 25 slag rotting (stokkeslag) fordi han hadde glemt å bruke militærlue selv om han som soldat var pålagt det. I etterkant førte dette til en offentlig diskusjon om nødvendigheten av en ny militær straffelov, blant annet fordi allmenn verneplikt sannsynliggjorde at også barn fra «dannede familier» risikerte å få pryl.

Selve opptøyene besto blant annet i en pipekonsert utenfor huset til kaptein Meinertz i Kongens gate 14. april. Da politiet ble satt inn forsøkte folkemengden å befri de som var blitt arrestert. Opptøyene skulle vare i tre dager, og vokste da også i omfang. Den første dagen var endel av demonstrantene «conditionerede» tilhengere av Gudbrand Bøhn og hans musikk, og som møtte opp for å vise sin støtte.[1] Under demonstrasjonene ble det solgt en pamflett «Om den Meinertzske Pryglehistorie».

Av de 60-70 arresterte ble 31 personer tiltalt. De fleste var unge håndverkere og arbeidsfolk, men også amanuensis Johan Cornelius Tellefsen ved universitetsbiblioteket fikk fengsel på vann og brød for gateuorden.[2] To personer ble dømt til et års straffarbeid hver, seks personer ble dømt til mellom fem og 25 dager på vann og brød, og åtte ble fullstendig frikjent.

Avisdekning

I Christiania Intelligentssedler ble hendelsen beskrevet slik 15. april:

Flere av vore Blade have omtalt en Korrektion, som Kapt. Meinertz skal have tildelt en av sine Menige, som han havde mødt paa Gaden i civil Dragt, men uden Militærhue. I Anledning heraf havde en betydelig Menneskemasse igaaraftes samlet sig udenfor Kapitainens Bolig og opvartet ham med en Pibeconcert, ligesom der ogsaa ved samme Leilighed skal være indslaaet Vinduesruder hos ham. Der siges ogsaa, at concerten skal gjentages iaften.[3]

Teksten i intelligentssedlene er holdt i en forholdsvis nøytral form, men dagen etter tok avisa opp tråden i mer fordømmende ordelag.

endel Millitære maatte rykke ud for at holde Folkemassen i Tømme. Vi Beklage, at der er kommet saavidt med denne Sag; at Kapitanen regaleredes med en Pibekoncert i denne Anledning kunne vi lade passere, skjøndt vi ogsaa anseer denne overflødig efter de Udtalelser, de offentlige Blade have indeholdt; men Udskeielserne Fredag have skadet denne Sag mere end de have gavnet den.[4]

Litteratur

Referanser

  1. Harald Herresthal: Med spark i gulvet og quinter i bassen. Musikalske og politiske bilder fra nasjonalromantikkens gjennombrudd i Norge. Side 67.
  2. Harald Herresthal: Med spark i gulvet og quinter i bassen. Musikalske og politiske bilder fra nasjonalromantikkens gjennombrudd i Norge. Side 67.
  3. Christiania Intelligentssedler 15. april.
  4. Christiania Intelligentssedler 18. april.