Mikrobibliotek

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra åpninga av Tjuvåskampen mikrobibliotek i 2015.

Et mikrobibliotek er ei selvbetjent, lita boksamling plassert på ulike steder der folk ferdes. Ofte administreres mikrobiblioteket av et ordinært bibliotek. Andre varianter av mikrobibliotek er bokbyttestasjon eller «Little Free Library», som er en amerikansk versjon. Mikrobibliotekene har gjerne litt ulike utlånsordninger. På bokbyttestasjoner kan du ta ei bok til odel og eie hvis du setter igjen en annen bok. På andre mikrobiblioteker kan du låne ei bok med deg hjem, og enten sette den tilbake i mikrobiblioteket eller levere den på ditt nærmeste bibliotek.

Mikrobiblioteker og bokbyttestasjoner kan man finne i eksempelvis nedlagte telefonkiosker, på venterom, på kafeer, på campingplasser og i friluftslivsområder. I 2015 ble det for eksempel åpnet et mikrobibliotek på Tjuvåskampen, 812 moh. på Totenåsen i Østre Toten kommune. Det var Østre Toten folkebibliotek som åpnet dette mikrobiblioteket. I 2014 åpnet Kronprinsesse Mette-Marit et midlertidig mikrobibliotek i Slottsparken.

http://bcoslo.wordpress.com kan man se oversikt over bokbyttestasjoner og mikrobiblioteker i Norge, samt en kort informasjon rundt hvordan utlånsordningen er på de ulike mikrobibliotekene.

Kilder og litteratur