Lokalhistoriewiki:Mjøsmuseets årbok om lokalhistoriewiki.no

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Egentlig er det en sjølmotsigelse at denne artikkelen kommer på trykk. Dette handler om de store mulighetene som Internett gir lokalhistorien. Mer spesifikt dreier artikkelen seg om et nytt, nettbasert lokalhistorisk leksikon.

Lokalhistoriewiki.no drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI), og kort fortalt er det en variant av det velkjente gratisleksikonet Wikipedia. På samme måte som Wikipedia kan artiklene redigeres av hvem som helst, men det kreves at en registrerer seg som bruker. En viktig forskjell er imidlertid at redigering må signeres. En kan altså ikke gjømme seg under pseudonym, noe som har gjort at mange ikke har tort å stole på Wikipedia.

Mjøsmuseet er en aktiv bidragsyter på den nye ”wikien”. Vi har sett at de eksisterende lokalhistoriske oppslagsverka for Gjøvik og Toten begynner å bli utdaterte. De fleste bygdebøkene for området vårt ble utgitt 50-70 år tilbake i tid. Oversikten over ordførere på Østre Toten i Totens bygdebok slutter i 1937, da Einar Hermanrud satt sin første periode! Kolbu, Eina, Vardal, Biri og Snertingdal var egne kommuner, og ungdommen gikk fortsatt på middelskolen. I både Østre og Vestre Toten var det en mengde landhandlerier; noen var nærmest nyetablerte.

Sjøl boka om skolene i Gjøvik kommune begynner å bli gammal. ”Da klokka klang” kom ut i 1989, altså for snart tjue år sia. Da var det ennå skole i Skansen og i Øverbygda i Biri. Poenget er at vi opplever løpende endringer som gjør at papir gulner før det kommer til bokhandelen. Disse endringene skjer både strukturelt og som enkeltbegivenheter. Den store skolestrukturendringa i Østre Toten er sjølsagt ikke fanga opp av de gamle bygdebøkene. Men også sørgelige begivenheter som at Gjøvik bakeri og konditori har stengt dørene (juni 2008) skal en leite lenge etter i bøker. Og skulle dette komme på prent, ville det ikke forundre mye om bakeriet igjen kom i drift! Med et nettbasert leksikon kan en hele tida korrigere det som før er skrevet. En vil alltid være på etterskudd, men nå er en i det minste hakk i hæl på den besværlige virkeligheten.

Hva slags stoff kan en pr. oktober 2008 finne på lokalhistoriewiki.no? For de fleste av landets kommuner er det nå oppretta forsider, der en igjen finner ulike kategorier artikler. For Østre Toten er det kategorier som ordførere, skoler (inkludert nedlagte), garder og mindre geografiske områder. Er en spesielt interessert i Kolbu, Nordlia eller Østlia, finnes det kategorier for disse bygdelaga. Og hvor gammal er egentlig Festiviteten? For Gjøvik kommune er det også mange ordførerartikler, samt artikler om aviser, bedrifter, bevertningssteder, kjente personer etc. Det fins også en del snutter om vegene og vegnavna i byen og Tverrdalene. Hvorfor har for eksempel forfatteren Johan Bojer fått oppattkalt en veg etter seg i Vikenområdet? Byjubileet på Gjøvik i 2011 er en viktig grunn til å intensivere arbeidet med et lokalhistorisk leksikon.

Mjøsmuseet ønsker å få med seg befolkningen på vestsida av Mjøsa til å skrive artikler om lokalhistoriske forhold. Her gjelder to regler: Ingen emner er uinteressante, og det er lov å skrive kort. Synes en at en kan litt om et emne, er wikien et fint sted å legge ut denne informasjonen. Da kan nemlig andre, som kanskje kjenner temaet fra en annen synsvinkel, føye til ny kunnskap. Veit du at Landheimkrysset fikk rundkjøring i 2004 (???), og at det her har vært en landhandel, kan muligens andre vite når denne butikken ble starta og nedlagt. Også bilder er det enkelt å legge inn på wikien.

Bli med på en nymotens lokalhistorisk dugnad!