Mjøsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slippen ved Mjøssamlingene
Foto: Harry Wad

Mjøsmuseet er regionmuseum for kommunene på vestsida av Mjøsa. Museet ble oppretta 1. januar 2006, da Stiftelsen Toten Økomuseum og historielag (Toten Historielag), Gjøvik historiske samlinger og Mjøssamlingene ble slått sammen. Dette skjedde i forbindelse med den store konsolideringsreformen i norsk museumsverden. På ei ekstraordinær generalforsamling før jul i 2005 ble det vedtatt at navnet skulle bli Mjøsmuseet.

Anlegg

Museet forvalter flere større anlegg:

Tidligere drev museet Peder Balke-senteret på Billerud i samarbeid med Østre Toten kommune. Rud skole med bygninger og jord ble del av museet i 1976 og solgt til private eiere sommeren 2018.

Arkiv og samlinger

Mjøsmuseet har arkiv og dokumentasjonssenter på Kapp og Gjøvik. Oldsaksamlingen ved Mjøsmuseet er en av landets største utenom universitetsmuseene.

På lokalhistoriewiki.no har en del bilder fra Mjøsmuseets fotosamlinger blitt lasta opp og tatt i bruk i ulike artikler. En oversikt finnes i kategori:Bilder fra Mjøsmuseet.

Ingrid Arnulf skrev i 1948 en Ode til Toten Museum, som derfor nå gjelder for Mjøsmuseet.

Direktører

Den første direktøren, Arne Amlien, satt bare fram til høsten 2006. Han ble etterfulgt av Magne Rugsveen, som var sjef for Mjøsmuseet fra 2007 til 2012. Direktør sia 2012 er Arne Julsrud Berg.

Kilder og litteratur