Morstang (rettersted)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Morstang (gnr./bnr. 102/1) er en gård og et rettersted i Eidsberg i Indre Østfold kommune, omtrent midt mellom Askim og Mysen, og mellom Trøgstad og Eidsberg kirke. Navnet er første gang nevnt i Biskop Eysteins jordebok rundt år 1400 i den forvanska formen "j Notstongom". Stedet var i mange hundre år brukt som rettersted i Eidsberg. Navnet har blitt satt i forbindelse med Oslos rettersted i middelalderen Mǫrtustokkar - "Martestokker", altså "Pine-stokker", som referer til stolper/stenger der de som skulle henrettes ble bundet, og kroppsdeler satt opp til skrekk og advarsel, eller galger der de ble hengt. Navnet Morstang kommer trolig av norrønt *Mǫrtustǫng, der ordet stong (stang) viser til samme type stolpe/stang/galge som på retterstedet i Oslo.

Stedsnavnet indikerer altså at det har vært et rettersted på Morstang siden middelalderen. Selve retterstedet har trolig ligget ved bruket kalt Ulrikstad, hvor det foregikk dokumenterte henrettelser både i 1698, 1749 og 1829 (den siste var en dobbelthenrettelse). Retterstedet nevnes også i forbindelse med en sak i 1623. Ulrikstad ligger ved veikrysset mellom det som i dag heter Morstongveien og Slituveien. I eldre tid var dette et sentralt og mye trafikkert veikryss i Heggen og Frøland.

Litteratur

  • Hoel, Kåre. Bustadnavn i Østfold. Bind 19. Eidsberg. 2020. Utg. Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Uio, ved Tom Schmidt. Novus Forlag (s. 23).