Moss' kommunevåpen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Moss, og tidligere Rygges, kommunevåpen: Gull spore i rødt.

Moss kommunevåpen er en gullspore på rød bunn. Inpirasjonen til våpenet var gullsporen fra Rød, som er et av de mest kjente av mange oldtidsfunn fra Rygge. Detet var fram til 2020 Rygges kommunevåpen, og ved sammenslåinga av Moss og Rygge kommuner erstatta det Moss sitt tidligere våpen, som er beskrevet under.

Våpenet ble tegnet av Truls Nygaard, og ble godkjent 30. november 1984. Sporen på våpenet skiller seg litt fra funngjenstanden. Den har stjerneform på tuppen, men den virkelige sporen har en spiss, og hjulet er vridd 90 grader.

Før 2020

Moss' kommunevåpen før 2020.

Før sammenslåinga med Rygge kommune i 2020 var våpenet rødt med en kråke i gull.

Moss fikk bystatus i 1720, men det tok lang tid før byen fikk eget segl. Den tidligste versjonen er av noen datert til 1786; Nyquist[1] fant ikke eksempler på bruk av bysegl før i 1816. Før byseglet kom på plass var det vanlig at embetsmenn brukte sine private segl. Byseglet viste blant annet en kirke med skyer over. I 1820-årene ble det laget en ny versjon av dette, med seks duer som fløy rundt tårnet. Ifølge en versjon av historien hadde fuglene varslet om brann i kirketårnet, men denne historien er datert til 1880-årene, lenge etter at seglet med fugler ble tatt i bruk.

På folkemunne begynte man å omtale fuglene som kråker. Da man i 1930-årene begynte å tenke på å lage et byvåpen kom forslaget om en kråke som symbol raskt opp, og man falt ned på dette. Det skulle enda ta en del tid før våpenet ble klart. Først i 1954 ble Christian Stenersens forslag vedtatt.

Galleri

Referanser

  1. Nyquist, O.P., Mossiana fra ældre tider, Selskapet til Moss Bys Vel, Moss 1926

Ekstern lenke