Munkeløkken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Munkeløkken var en mark ved Løkkestrædet i Grimstad.

1890:Kartutsnitt som viser Torvet i Grimstad

Josef Frants Kaspar Landgraff skriver i Grimstadslægter bl.a.: "Peter Munk, f. 1757, d. 1840, ... drev Kjøbmandshandel i Grimstad og var Eier af Huset Nr. 37 ved Løkkestrædet med tilhørende Engmark «Munkeløkken».

Bergwitz skriver bl.a.: "Fr. A. Petersen var, som i Forbigaaende før nævnt, fra 1816 Eier av en stor Grimstadgaard (Nr. 79) og desuten ved sin Død av „Munkeløkken", nu en Del av Grimstad Torv, samt av en Part av Østre Frivold Gaard i Fjære."

Åsmund Bie Eriksen skriver bl.a.: "Nede i Storgaten, ovenfor nåværende Mørlands butikk, var der inntil slutten av 1840-årene en innegjerdet have, hvor det ble dyrket kål og grønnsaker. Haven og Munkeløkken tilhørte madam Petersen, Smith Petersens bestemor."

På 1870-tallet ser vi årlig at byen får leieinntekter fra "Grundleie af Munkeløkken". Men det var ikke store beløpet, i 1874: 40 skilling. I 1877: 1 krone og 33 øre. I 1876 får veivesenet en inntekt på 4 spd for (salg av) gress fra Munkeløkken.

Strid om eierskap

Omkring 1998 ble en strid om eierskapet til Munkeløkken og andre eiendommer i Grimstad mellom Felix-familien og Grimstad kommune ført inn i rettsapparatet.

Felix hevdet blant annet[1]:

".. Felix fra Mysen har gjort krav på flere eiendommer i Grimstad, etter at han de siste vårene er blitt tilkjent hjemmel for i alt 54 tomter i sentrum. Tomtene har sitt utspring i eiendommer arvet av Felix. Det blir nå lagt frem lister som viser at Grimstad kommune helt fra 1870 har festet og betalt for Grimstad nye torv (tidligere Munkeløkken) og Grimstad gamle torv (tidligere Teusch' hage). «I en oversiktsliste fra 1902 står det med all tydelighet at Grimstad by fester det gamle torvet, det nye torvet og Gunder Smeds hage», skriver Mathisen, som mener det eneste som gjenstår å bevise er hvor disse «torvene» ligger."

Grimstad kommune hevdet blant annet [2]:

"... å kunne påvise at Grimstad kommune rundt 1875 ervervet eiendommen Munkeløkken, som sammen med andre eiendommer ble lagt ut til byens nye torv. Undersøkelsene er gjort ved Aust-Agder Arkivet og i Riksarkivet. De har, ifølge advokat Andersen, brakt for dagen en omfattende dokumentasjon. Det ble også ervervet andre eiendommer enn Munkeløkken for å etablere Torvet. Dessuten ble det revet hus. For å etablere tilfredsstillende veiadkomst til Torvet gikk kommunen til erverv av eiendommer...."

Referanser

  1. GAT 18/11/1997
  2. GAT 5/3/1998