Murer (øl)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Murer fra Totens Bryggeri.
Foto: Totens Bryggeri/Hadeland folkemuseum

Murer var en vanlig betegnelse på helflasker med øl. Opprinnelig ble det brukt om 0,7 liters flasker med bayerøl, som var det vanligste ølet midten av 1800-tallet og fram til tid etter andre verdenskrig. Etter krigen tok pilsner over som «folke-ølet», og navnet murer ble med over til den nye, foretrukne øltypen. Den ble også kjent som langpils.

Uttrykket oppsto trolig i Danmark, og er knytta til håndverkere som gjerne tok en murer i matpausa. Det dukka i reklamen for bayer opp slagord som «anbefalt av 400 norske murere».

Flaskestørrelsen på 0,7 liter er ukurant etter dagens standarder. Tidligere var en halvfalske på 0,35 liter, mens helflaska var på 0,7 liter. Dette gjaldt også vinflasker. Vanlig størrelse for halvflasker og normalbokser med øl er nå 0,33 liter, mens den gamle helflaska forsvant. For vin har standarden litt 0,375 og 0,75 liter Det ble en tid produsert 1,25 liters og 1,5 liters plastflasker med øl, og de utkonkurrerte mureren – for så å forsvinne til fordel for metallbokser. I stedet for den gamle helflaska kom halvliteren. Mesteparten av ølsalget er nå på boks, men øl fra mikrobryggerier og spesialøl fra andre bryggerier lages gjerne på halvliters eller 0,33 liters flasker. Halvlitersflaskene omtales noen ganger som murer, ettersom de fyller noe av den samme funksjonen.

Litteratur