NEG 218 Helter og forbilder

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NEG 218 Helter og forbilder er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 2007 med tittel Helter og forbilder. Utsendar var Audun Kjus i samband med eit forskingsprosjekt om helteforteljingar i skule og undervisning.

Innhaldet i spørjelista

HELTER OG FORBILDER

Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be om å få svaret i retur eller makulert.

Jeg planlegger et større forskningsprosjekt over temaet heltefortellinger i skole og undervisning, og denne spørrelisten er del av forberedelsene til det prosjektet. Jeg er interessert i å få høre om folks forhold til helter og forbilder. For mange vil disse holdningene endres i løpet av livet. Har helter noen betydning når man gjør viktige valg, eller er det slik at de preger ens holdninger mer ubevisst, og derfor indirekte virker inn på hvordan man lever? Eller brukes heltene bare i festtaler, men ikke i forhold til faktiske valg?

I kulturhistorisk sammenheng kan det å se på endringer og variasjon i hvordan man har snakket og tenkt om helter være nyttig fordi det gir en inngang til verdidiskusjoner, både slike som en gang for alle er avsluttet og slike som fremdeles er i gang. Er det slik at helter har gitt eller reddet verdier, mens forbilder bare representerer dem? Hva er din oppfatning av hva en helt er, hva et forbilde er?

Les gjennom alle spørsmålene før du svarer. Du kan velge å svare spørsmål for spørsmål eller med en sammenhengende tekst som dekker listen så godt som mulig. Ikke forutsett at den som skal lese vet hvem dine helter eller forbilder er og hvorfor de er spesielle. Fyll gjerne ut om hvordan de ser ut, hva de har gjort og hvordan de utmerker seg.

Hvilke helter som er aktuelle endrer seg i løpet av livet. Det kan være vanskelig å huske hvem man i sin tid holdt høyt, og noen ganger direkte pinlig å bli minnet om dem. Se med et mildt blikk på helter og forbilder du en gang har hatt. Har du slett ikke, eller bare i beskjeden grad, beskjeftiget deg med helter eller forbilder, så se bort fra spørsmålene som ikke angår deg. Fortell heller om dine erfaringer og synspunkter i forhold til hva du har sett av helter og forbilder hos andre.

På forhånd takk!

Sjå også

Eksterne lenker