Nedre Leirfoss kraftverk
Nedre Leirfoss kraftverk i Nidelva i nedre del av Nea-Nidelvvassdraget i Trondheim kommune åpnet i 1910, ombygget til et småkraftverk i 2014. Kraftverket utnyttet et fall i fossen på rundt 27 meter.
Historie
Det ble bygget ut av Trondhjems Elektricitetsværk og Sporvei, og åpnet i 1910 som vassdragets nest eldste kraftverk, etter Øvre Leirfoss kraftverk fra 1901. Kraftstasjonsbygningen er bygget i en borglignende, monumental stil, kledd med råkopp (grovt tilhugget naturstein), tegnet av arkitekt Axel Guldahl (1866–1921).
Den gamle stasjonen
Den opprinnelige stasjonen hadde fram til 2008 tre horisontale francisturbiner i drift. Disse hadde en samlet maksimal ytelse på 12 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 65 gigawatt timer (GWh). To av de tre gamle aggregatene står fremdeles (2024) i maskinhallen.
Småkraftverk fra 2014
I 2008 åpnet den nye Leirfossene kraftverk inne i fjellet rett vest for Øvre Leirfoss, og erstattet denne og Nedre Leirfoss, som begge ble ombygget til småkraftverk med automatiserte aggregater som utnytter den konsesjonspålagte minstevannføringen i Nidelva på 10 m³/s mellom fossene og som parallelt blir ledet gjennom Nidelvas elveleie utenom tunnelsystemet for Leirfossene kraftverk.
Den nye Nedre Leirfoss åpnet i 2014 med en ny vertikal francisturbin med en ytelse på 2,4 MW, og en gjennomsnittlig årsproduksjon på rundt 19,5 GWh.
Kilder
- «Nedre Leirfoss kraftverk» i Store norske leksikon
- Nedre Leirfoss kraftverk, Statskraft
- Nedre Leirfoss kraftverk på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no