Nerdammen (Nedre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Nerdammen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nerdammen
Basisopplysninger
Areal: 0,30 km²
Høyde: 435 moh.
Vassdrag: Solberg-/Drammensvassdraget
Kommune: Drammen
Fylke: Viken
Koordinat: 59.80081° N 10.07805° Ø

Nerdammen er en inntaksdam i Solbergvassdraget, Nedre Eiker i Drammen kommune. Dammen ligger sør for Mellomdammen. Vannet ble oppdemmet før 1766. Solberg Spinderi la ned mange arbeidstimer med å planlegge og utføre arbeidet på damanlegget, og i 1898 ble det besluttet at torvdammen skulle erstattes med en granittdam. De gamle torvdammene trengte mer pass og vedlikehold, samtidig som de nye granittdammene ga en sikrere tilførsel av kraft til bedriften. Arbeidet med utskifting av dammene ble utført i årene 1902-03. Tilsvarende dam ble bygd ved Solbergvannet, som også kalles Stordammen, på samme tid.

Alt dette skulle på sikt ende opp i bygging av egen kraftstasjon ved Solberg Spinderi. For å spare på vannet, ble det etablert en ordning med «damslipp». Ordningen gikk ut på at voksne ansatte ved spinneriet sluttet arbeidet ved 14–tiden for å gå inn til Nerdammen for å stenge av vannet. Vedkommende overnattet i damstua på Nerdammen for å åpne damlukene ved 04:00-tiden neste morgen. Dampasseren måtte så innfinne seg på arbeidet ved frokost neste morgen.

Mandagsslippet av vann var populært, for da kunne dampasseren kombinere vannslippet med en liten ferietur sammen med familien.

Kilder

Koordinater: 59.80081° N 10.07805° Ø