Nicolai Johansen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Nicken Johansen)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Nicken» Johansen.
Foto: AB-leksikon

Birger Nicolai «Nicken» Johansen (født 29. november 1917 i Skien, død 22. oktober 1999) var fotballeder. I perioden 1955-83 satt han som generalsekretær i Norges Fotballforbund. Under andre verdenskrig var han motstandsmann (kurér). Fra 1939 var «Nicken» bosatt i Bærum.

Bakgrunn og familie

Nicken var født og oppvokst i Skien, som sønn av sekretær i Arbeidsgiverforeningen Josef Johansen (1885–1973) og Erika f. Thoresen (1890–1976). Han ble i 1942 gift med Anne-Marie («Mie») Larsen (1918–99), datter av skolebestyrer Marius Larsen (1872–1948) og Anna f. Houlder (1880–1965).

Johansen fattet interesse for fotball. I 1939 fikk han jobb som assistent til generalsekretær Asbjørn Halvorsen i Norges Fotballforbund og bosatte seg i 2. etasje i Apotekergården i Sandvika.

Kurér

Under krigen var han aktiv i motstandsarbeidet, som kurér, og unngikk under dramatiske omstendigheter å bli pågrepet av tyskerne.

I stedet kom han seg til Sverige, der han arbeidet ved Flyktningkontorets idrettsavdeling.

Norges Fotballforbund

I 1955 etterfulgte han Halvorsen som generalsekretær, en jobb han hadde til 1983. «Nicken reiste den grunnmuren norsk fotball står på», har tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal uttalt.

Da han gikk av, ble Nicken utnevnt til æresmedlem i forbundet, som andremann gjennom tidene.

Han hadde forbundets gullmerke og tilsvarende utmerkelser fra alle de andre nordiske fotballforbundene, og han fikk Norges Idrettsforbunds plakett.

I 1988 ble Nicken som den første norske idrettsleder noensinne slått til Ridder av St. Olavs Orden. Han har også fått den prisen som bærer hans navn og som går til ildsjeler i fotballen.

Mode - Bærum Sportsklubb

Selv om han lenge bodde i SkogveienStabekk og fulgte med på Stabæks prestasjoner i Eliteserien, var Mode – senere Bærum Sportsklubb – alltid klubben i hans hjerte.

Nicken var viseformann fra 1946 til 50 og formann fra 1950 til 53, og påtok seg en rekke andre verv og oppgaver i klubben.

Han var alltid på hjemmekampene – enten klubben spilte i 1. eller 4. divisjon – og var aktiv i seniorgruppen. Nicken var også engasjert i ishockey; både i Mode og som formann i Ishockeyforbundets seriekomité fra 1956 til 81.

Nicken ble begravet på Fotballforbundets bekostning.

Videre lesing


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Nicolai Johansen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.