Nikka Vonens Pigeinstitutt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skolebygningen fra 1875.
Foto: Arild Nybø (2002).
Nikka Vonen og Barbra H. L. H. Klaveness på Steia.
Foto: Norsk Folkemuseum (1921).

Nikka Vonens Pigeinstitutt ble grunnlagt i 1871 på gården Steia/Steien (Dale i Sunnfjord) av Nicoline (Nikka) Vonen og ble drevet fram til hun måtte legge den ned av helsemessige åsaker i 1907.

Skolen hadde ikke eksamensrett og sto folkehøgskolene nær og tk opp rundt 25 elever årlig. Disse kom fra hele landett, og i noen tilfeller også fra utlandet. Lærerstaben var utstyrt med de nyeste skolebøker gav undervisning på folke- og middelskolenivå i fagene engelsk, tysk, historie, norsk, musikk, religion og matematikk. I tillegg ble det undervist i pianospill, sløyd, noe matlaging og hagestell. Fritiden ble brukt til lek og dans.

Bygninger

  • Hovedhuset var var stort og hadde mange rom, men søknaden til skolen var så stor at den måtte utvides i 1875. Det ble da bygd en egen skolebygning.
  • Vaskehuset ble bygd omkring 1880. Huset ble bygd som vaskehus for skolen. Fra huset gikk det ei steintrapp ned til elva. Klærne ble hengt over elven på en stokk. I huset var det grue og bryggekjele til koking av kledene.

Lærere

Kilder


Koordinater: 61.35809° N 5.39356° Ø