Nils Feen Nilsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Feen Nilsen i 1897 (ukjent fotograf).

Nils Feen Nilsen (født 26.10.1870 på Donsbro i Stokke, død 29.8.1950 i Sandefjord) var den eldste av de fjorten barna som Anton Nilsen Feen og hans kone, Ina, fikk. Nils var skipskaptein. Han giftet seg med Johanna, født Larsen, 3.11.1895. De fikk to barn, Nora (gift Vettum), født 5.10.1905, død 23.6.1999, og Reidar Nilsen Feen, død 4.1.1943.

Hvalfanger

Nils Feen Nilsen
Foto: Ukjent/kilde

Nils var sønn av skipsfører Anton Nilsen, Stokke, og hustru Ina, fra Enge i Sandar. Kaptein Nilsen dro til sjøs allerede som 14-åring. Da han ga opp sjøen, hadde han 39 års fartstid. Han var en av de få som både var med på hvalfangst i Nordishavet, på Kongo og i Sydishavet.

Hans første stilling på hvalfangst var som førstestyrmann på Christensens hvalkokeri, ”Admiralen”, som i 1894 drev hvalfangst ved Svalbard. Året etter ble han bestyrer av Petter Grøns kokeri ”Tekla”, som også fanget ved Svalbard.

En tid var han på Island, på en landstasjon som tilhørte Salvesen. Han forlot hvalfangsten for en tid og var da ansatt i en rekke rederier.

Under første verdenskrig, fra 1914 til 1918, ble han, sammen med mannskapet, torpedert om bord på ”Lai” av Sandefjord, og en tid etter forliste han med ”Stanley”.

Etter krigen tok han igjen ut på hvalfangst. Denne gang reiste han med ”Professor Gruvel”, for å sette opp stasjon på Kongo. Senere var han en tur på hvalfangst i Sydishavet, med ”Pontus” av Tønsberg.

I årene før siste verdenskrig var Nils vaktmann for Klaveness i Folehavna, og under og etter krigen var han vaktmann om bord i båter som lå i opplag i Sandefjord. Han bodde nu på Sjømennenes aldershjem i Sandefjord.

Sønnen Reidar

Reidar Kristoffer Nilsen Feen ble født i Skien, den 16.1.1910. Han tok styrmanns- og skipperskole og tjenestegjorde i Marinen, som fenrik på patruljebåten Bodø. Patruljebåten dro ut fra Aberdeen på vei mot norskekysten. Reidar Kristoffer Nilsen omkom den 4. januar 1943, da båten gikk på en mine utenfor Glasgow. Reidar ble først begravet i Skottland. Så ble han kremert, og i 1946 ble urnen hans hjemført til Norge. Han er begravet på Sandefjord kirkegård. Reidar var veldig nøyaktig og nøye som person. Han hadde en engelsk kjæreste som ventet barn, da han ble torpedert i 1943. Sønnen, Christopher Feen, ble født samme år. Mens Christopher Feen var yrkesaktiv, var han overgartner for parkene i London. Da Christopher var 40 år gammel, fikk han og kona en datter. Christopher Feen levde i et kunstnermiljø i London og var Shakespeare-tolker.

Datteren Nora

Nora Johanne Feen Nilsen, gift Vettum, født 5.10.1905, død 23.6.1999 Noras mor, Johanna Larsen, døde i 1914, da Nora var ni år gammel. Nora og lillebroren Reidar ble satt bort til slektninger og måtte jobbe for disse, mens faren Nils fortsatte sitt liv til sjøs. Da Nora var 30 år, møtte hun sitt livs kjærlighet, Andreas Vettum, da hun kom kjørende på en motorsykkel. "Takk for at jeg møtte deg", pleide han å si til henne. Han hadde arbeidet som styrmann og hadde drevet et agentur for garasjer og rustfritt stål, før også han ble sjøkaptein. Andreas Vettum døde 83 år gammel.

Nora sto i jobb helt til hun var 80 år. Hun jobbet blant annet i en butikk.

Nora Vettum døde 94 år gammel, den 23.6.1999, og hun er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Galleri

Reidar i 1930.
Foto: Ukjent/Anne Vettum
Reidar Kristoffer Nilsen Feen i 1940 på Lopra, Suderøy på Færøyene.
Foto: Ukjent/Kaspara Skogan Hjelm
Fenrik Reidar Kristoffer Nilsen Feen i engelsk marineuniform.
Foto: Ukjent/Anne Vettum
Nora Vettum.
Foto: Ukjent/Anne Vettum
Nora og Andreas Vettum i Sandefjord i 1935.
Foto: Ukjent/Anne Vettum
Nora og Andreas Vettum er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen

Kilder