Niraikutam

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Niṟaikuṭam (நிறைகுடம்) betyr full pott. Det er en av tamilske kulturelle velkomstgjenstander som brukes som et symbol for å vise eller antyde at fremtidig suksess er sannsynlig.

Niṟaikuṭam (நிறைகுடம்) er en potte full av vann som har en kammet kokosnøtt på toppen med mangoblader (மாவிலைகள்) imellom. Det brukes som velkomstbord ved tamilske kulturarrangementer og religiøse seremonier rundt om i verden, også i Norge. På bordet vil niṟaikuṭam være omgitt av andre lykkebringende gjenstander som kuttuviḷakku (குத்துவிளக்கு) - oljelampe, ūtupatti (ஊதுபத்தி) - røkelse, tirunīṟu (திருநீறு) - hellig aske laget av kumøkk, cantaṉam (சந்தனம்) - sandeltrepasta, kuṅkumam (குங்குமம்) - et rødt pulver laget av urter, paṉṉīr (பன்னீர்) - rosevann.

Niṟaikuṭam (நிறைகுடம்) - velkomstbord. Foto: Sajeenthan Parvathythasan, SVK Creation (Jaffna, 2022)

Tamil har et ordtak som bruker begrepet niṟaikuṭam, som er mye brukt for å beskrive personligheten til en person.

“நிறைகுடம் தழும்பாது”[1]

niṟaikuṭam taḻumpātu

Det betyr at personen som har en indre forståelse av seg selv, vil ha en tilstand av tilfredsstillelse eller helhet. Engelske ordtak som «Empty vessels make most sound» eller «Still waters run deep» har en lignende betydning.

Fotnote

Kilde

  • "Niraikutam" ble lagt ut på tamil og engelsk på nettstedet DiasporA Tamil Archives 13. august 2022. Besøkt 07. september 2022.


Diaspora.jpg Niraikutam er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-sa 3.0. Den kan fritt redigeres av Lokalhistoriewikis brukere.