Den norske Nobelkomité

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Nobelkomiteen»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Den norske Nobelkomité (i Norge gjerne kalt bare Nobelkomiteen) er en komite på fem personer oppnevnt av Stortinget for utvelgelse av mottakerne av Nobels fredspris, som ble opprettet ved den svenske industrileder Alfred Nobels testamente fra 1895. De øvrige Nobelprisene deles ut av fagkomiteer med sete i Sverige. Komiteen het Det norske Stortings Nobelkomité fra 1901 til 1977.

Den norske Nobelkomité konstituerte seg i 1900, og den første prisen ble utdelt i 1901. Komiteens leder velges blant medlemmene selv. Leder pr. 2017 er Berit Reiss-Andersen, som ble innsatt som konstituert leder da Kaci Kullmann Five gikk bort i februar 2017.

Den norske Nobelkomité mottar midler fra Nobelstiftelsen i Sverige, der 3/4 er selve prisbeløpet og 1/4 brukes til drift av Det norske Nobelinstitutt (opprettet i 1904). Instituttet ledes av en direktør som også er komiteens sekretær. Direktør fra 2015 er historikeren Olav Njølstad (f. 1957).

Stortinget vedtok i 1937 at regjeringsmedlemmer ikke kan være medlem av Nobelkomiteen, og fra 1978 har det vært praksis at sittende stortingsrepresentanter ikke velges inn i komiteen.

Leder for Den norske Nobelkomite

Bernhard Getz var Nobelkomiteens første formann.
Foto: Ludwik Szacinski/Oslo Museum

Sekretærer for Nobelkomiteen / direktører for Nobelinstituttet

Christian Lous Lange var Nobelkomiteens første sekretær.
Foto: Ukjent, hentet fra Studenterne fra 1887 (1912).

Kilder