Norsk PEN

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Norsk P.E.N.»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk PEN ble grunnlagt i 1922 som avdeling av PEN International. Dette er en verdensomfattende skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, som ble grunnlagt i London i 1921. Hovedinitiativtaker til Norsk PEN var Johan Bojer.

PEN International skulle være en internasjonal litterær klubb, men også et organ for kampen for forfatteres og skribenters rett til ytringsfrihet. Navnet PEN samsvarer så klart med det engelske ordet for 'penn', men som de store bokstavene antyder er det også en forkortelse. Det er en skjebnens ironi at det ikke ser ut til at noen tenkte på å skrive ned hva bokstavene står for - dermed er det usikkert om det var ment som «Poets, Essayists and Novelists» eller «Poets, Editors and Novelists». På norsk: Lyrikere, essayister/redaktører og romanforfattere, men akronymet er selvsagt valg spesifikt for å få det til å stemme med 'pen'.

Norsk PEN drives i tråd med PEN Internationals charter. Organiasasjonen skal fremme forståelse og gjensidig respekt mellom nasjoner, blant annet gjennom spredning av litteratur. Utveksling av tanker innen og mellom nasjoner skal være uhindra og fri, pressen skal være fri og det skal ikke forekomme vilkårlig sensur i fredstid. Disse målsetningene står seg fortsatt godt, men er også tydelig et produkt av åra rett etter første verdenskrig da man på mange felter søkte en ny åpenhet mellom forskjellige stater for å unngå en ny storkrig. Blant viktige oppgaver i dag er arbeid for løslatelse av samvittighetsfanger.

PEN er en medlemsorganisasjon, og per 2020 er det i overkant av 900 medlemmer i Norge. Det meste av arbeidet gjøres på frivillig basis. Norsk PEN har sitt kontor på Litteraturhuset i Oslo.

I tillegg til kontingent og en del støtte fra legater og fond, får også Norsk PEN årlige bidrag fra en rekke organisasjoner. De som er tilknytta på denne måten er:

Norsk PEN deler årlig ut Ossietzkyprisen til personer som over tid har gjort en spesiell innsats for ytringsfriheten.

Litteratur og kilder