Oliver Klevsve

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oliver Klevsve
Foto: Liv Marie Megård Klvesve.

Oliver Klevsve (født 24. november 1927 på Nordre Bergsvedjan i Sortesgrenda i tidligere Lånke kommune, død 1. april 2001 i Hønsvika i HeimNordmøre) var kunstner og treskjærer.

Familie

Oliver Klevsve var sønn av sagmester og gårdbuker Karl Johan Halvorsen Klevsve (1896-1980) og hustru Marie Olsdatter Ødegård (1899-1977). Han ble gift med Aslaug Megård fra Halsa i 1968. Ekteskapet ble oppløst i 1991.

Liv og virke

Fra ung alder var Oliver Klevsve opptatt av kirkelig arkitektur og kirkelig kunst. Han var en flittig gjest i Nidarosdomen og ble godt kjent med kirkens konservatorer og restaurasjonsledelse, og opparbeidet en helt spesiell kjennskap til kirkens arkitektur og kunstneriske utsmykning. Her hentet han inspirasjon til egne kunstarbeider i tre og kleberstein som for en stor del var basert på kirkelige og religiøse motiver.

Han ble mest kjent for sine kirkemodeller, først og fremst Nidarosdomen og Værnes kirke, men også andre kirkebygg, alt sammen korrekt utført i minste detalj både eksteriørmessig og med sitt interiør. I 1967 holdt han sin første separatutstilling i Trondhjems Kunstforening, og senere var han representert ved en rekke utstillinger både i inn- og utland. Fra 1983 mottok Oliver Klevsve statens garantiinntekt for utøvende kunstnere. De fleste av hans verker er i privat eie, men hans monumentale arbeider, modellene av Nidarosdomen og Værnes kirke, samt en del andre arbeider, finnes ved Stjørdal Museum.

Galleri

Kilder og litteratur

  • "Med kniv og tro – Kunstneren Oliver Klevsve", Gunnar Leirtrø, Lånke historielag 2011. ISBN 978-82-994416-4-3