Ordbog over det danske Sprog
Ordbog over det danske Sprog (ODS) er en ordbok for det danske riksspråket fra omkring 1700 til omkring 1950. I norsk sammenheng er dette et viktig hjelpemiddel når man leser eldre kilder, fordi dansk var administrasjonsspråk i hele Danmark-Norge. Verket kan også være nyttig for å forstå norske ord som er innlånt fra dansk. Verket ble utgitt i 28 bind i perioden 1918–1956, samt fem senere tilleggsbind, og finnes også som søkbar ordbok på nett.
Utvikling og innhold
Arbeidet ble starta opp av professor Verner Dahlerup omkring 1900. Han var inspirert av andre nasjonale ordbøker, som ble utgitt i flere europeiske land i løpet av 1800-tallet. I 1915 måtte han innse at én person ikke kunne komme i mål med et så ambisiøst verk. Han ga forarbeidene sine til Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, som tok hånd om utgivelsen. Det første bindet kom i 1918, og det siste i 1956. I tillegg ble det i perioden fra 1956 til 2005 arbeida videre med innsamlingsarbeidet. Resultatet ble fem tilleggsbind utgitt mellom 1992 og 2005.
Da siste bind ble utgitt var verket fortsatt ikke bare ei ordbok for det historiske språket, men også ei samtidsordbok. Supplementsbindene videreførte i liten grad denne oppgaven; det danske språket i sin samtidsform ivaretas i stedet gjennom Den Danske Ordbog.
De 28 hovedbindene inneholder mer enn 188 000 oppslagsord; teller man med underordna sammensetninger blir tallet over 200 000. Med supplementsbindene kommer man opp i omkring 225 000 oppslagsord. Kartoteket inneholder over 2,5 millioner sedler der hver seddel har et sitat med nøyaktig kildeangivelse. Oppslagsordenen dekker ikke bare administrasjonens og litteraturens språk, men har også med en del dialektord, fagspråk og slang.
Bruk i lokal- og slektshistorie
For lokal- og slektshistorikere som arbeider med kilder fra dansketida, og særlig fra rundt innføringa av eneveldet i 1660 fram til moderne norsk språk kom på plass, kan ordboka være et uvurderlig hjelpemiddel. Ikke bare vil den kunne forklare ord man ikke forstår, den kan også være viktig i tilfeller der vi ut fra konteksten aner at et ord ble brukt på en noe annen måte tidligere.
Den digitale utgaven inneholder alle oppslagsord fra både hovedbindene og supplementsbindene, og er en gratistjeneste.
Eksterne lenker
- Ordbog over det danske Sprog, søkbar digital utgave.
Litteratur og kilder
- Baggrund og tilblivelse, fra verkets digitale utgave.