Oslo fengsel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Botsfengselet ble i 1975 en del av Oslo kretsfengsel, nå Oslo fengsel.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Oslo fengsel (til 2001 Oslo kretsfengsel) er med nesten 400 sonings- og varetektplasser landets største fengsel. Det består av to hovedavdelinger, avd. A (Botsfengselet, «Botsen») og avd. B («Bayer'n»), samt rusmestringsenheten avd. C (Stifinner'n). Fengselet brukes primært til varetektsfengsling i påvente av etterforskning og eventuelt dom, men også til soning av kortere dommer.

Avdeling A, Botsfengselet

Utdypende artikkel: Botsfengselet

Botsfengselet ble en del av Oslo fengsel i 1975, etter at landsfengselet ble nedlagt i 1970. Det utgjør boenheten med 151 plasser, der innsatte som skal være i fengselet i lengre tid prioriteres. Det ble reist 18441851, og ble bygd etter prinsippet om at fangene burde isoleres fra hverandre så de ikke kan påvirke hverandre negativt. I dag har man i stor grad gått bort fra dette, og tillater begrenset fellesskap mellom fangene, men interiøret er fortsatt til dels det originale.

Benny butikk ligger i Botsfengselet. Dette er en butikk der det selges produkter laget i Oslo fengsel, kvinnefengselet Bredtveit fengsel og Indre Østfold fengsel.

Avdeling B, Bayer'n

Bayer's sett fra Åkebergveien.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Utdypende artikkel: Bayer'n

Bayer'n fikk sitt navn fordi bygningene opprinnelig tilhørte Christiania Aktie-Ølbryggeri. Avd. B rommer blant annet fengselssykehuset og ti celleavdelinger for varetektsinnsatte, primært de som forventes å være der i kort tid og nyankomne.

Avdeling C, Stifinner'n

Stifinner'n holder til i det gamle fengselssykehuset. Avdelingen ble oppretta i 1992 i samarbeid med Tyrilistiftelsen. Den er et tilbud til innsatte med rusproblemer som ønsker å gjøre noe med dette under soninga.

Tidligere fengsel

Oslo fengsel hadde fra 1901 til 1933 lokaler i Grensen 5-7, Sontumgården.

Se også

Kilder

Eksterne lenker