Oslo fengsel

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oslo kretsfengsel»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Botsfengselet ble i 1975 en del av Oslo kretsfengsel, nå Oslo fengsel.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Oslo fengsel (til 2001 Oslo kretsfengsel) er med nesten 400 sonings- og varetektplasser landets største fengsel. Det består av to hovedavdelinger, avd. A (Botsfengselet, «Botsen») og avd. B («Bayer'n»), samt rusmestringsenheten avd. C (Stifinner'n). Fengselet brukes primært til varetektsfengsling i påvente av etterforskning og eventuelt dom, men også til soning av kortere dommer.

Avdeling A, Botsfengselet

Utdypende artikkel: Botsfengselet

Botsfengselet ble en del av Oslo fengsel i 1975, etter at landsfengselet ble nedlagt i 1970. Det utgjør boenheten med 151 plasser, der innsatte som skal være i fengselet i lengre tid prioriteres. Det ble reist 18441851, og ble bygd etter prinsippet om at fangene burde isoleres fra hverandre så de ikke kan påvirke hverandre negativt. I dag har man i stor grad gått bort fra dette, og tillater begrenset fellesskap mellom fangene, men interiøret er fortsatt til dels det originale.

Benny butikk ligger i Botsfengselet. Dette er en butikk der det selges produkter laget i Oslo fengsel, kvinnefengselet Bredtveit fengsel og Indre Østfold fengsel.

Avdeling B, Bayer'n

Bayer's sett fra Åkebergveien.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Utdypende artikkel: Bayer'n

Bayer'n fikk sitt navn fordi bygningene opprinnelig tilhørte Christiania Aktie-Ølbryggeri. Avd. B rommer blant annet fengselssykehuset og ti celleavdelinger for varetektsinnsatte, primært de som forventes å være der i kort tid og nyankomne.

Avdeling C, Stifinner'n

Stifinner'n holder til i det gamle fengselssykehuset. Avdelingen ble oppretta i 1992 i samarbeid med Tyrilistiftelsen. Den er et tilbud til innsatte med rusproblemer som ønsker å gjøre noe med dette under soninga.

Tidligere fengsel

Oslo fengsel hadde fra 1901 til 1933 lokaler i Grensen 5-7, Sontumgården. Dette fengselet hadde 152 celler, men kunne ha opptil 170 innsatte. Dette var hovedsakelig innsatte som kunne sone fra et par dager til inntil fem måneder.

Cellene var noe annerledes enn i Møllergata 19 og Botsfengselet, da vinduene hadde ugjennomsiktig, krystalformet glass, beskyttet av jerngitter. Venntilasjonen var bare en liten luke i taaket, tildekket med et fint ståltrådnett som hindret luftgjennomstrømningen.

Se også

Kilder

Eksterne lenker


Koordinater: 59.90934° N 10.77325° Ø