Pallukkolukkaddai

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Pallukkolukkaddai er betegnelsen på en symbolsk seremoni som finner sted når et tamilsk barn får sin første tann. Seremonien har karakter av en overgangsrite som markerer en viktig milepæl i barnets liv, og som både feires og tolkes som et tegn for barnets fremtid. Begrepet brukes også om kaken som inngår i seremonien.

Seremonien

Under seremonien heller en voksen kolukkaddai (kaker) over barnets hode, for å markere at barnets første tann har brutt fram. Seremonien utføres med håp om å forutsi hva barnet vil være opptatt av i fremtiden. Forskjellen på de to kakesortene pallukkolukkaddai og vanlig kolukkaddai er at man damper pallukolukkaddai med små kokosbiter, som skal symbolisere tenner.

Symbolikken bak gjenstandene

Også gjenstander som blyant, bok, gull, penger og bilnøkkel blir strødd over barnets hode samtidig med kolukkaddai. Det barnet velger å plukke opp, anses å være et tegn på hva barnet vil være opptatt av i fremtiden.  

  • Blyant og bok: Hvis barnet plukker opp blyanten eller boken, tolkes det som at det vil ha en framtid fylt med læring og kunnskap. Det antas at barnet vil få akademisk suksess.
  • Gull og penger representerer rikdom, og hvis barnet plukker opp dette, antas det at økonomiske goder vil spille en viktig rolle i fremtiden.
  • Bilnøkkelen symboliserer at barnet kan komme til å ha en fremtidig interesse i biler eller transport.

I følge tradisjonen gis det ikke en definitiv spådom, men det er snarere snakk om en morsom og symbolsk lek, som kan gi familien en indikasjon på barnets mulige interesser i fremtiden. Seremonien fungerer både som en kulturell feiring og som et speil for familiens håp for barnet.

Hvem utfører seremonien?

I tradisjonell tamilsk kultur er det vanligvis barnets onkel på morssiden, altså morens bror, som utfører denne seremonien. Han har æren av å helle kolukkaddai over barnets hode. Men i dag, som tamilske familier er spredt over hele verden, er det ofte praktiske utfordringer knyttet til å følge tradisjonene til punkt og prikke. Det er derfor blitt vanlig at andre familiemedlemmer, eller hvem som helst nær barnet, kan utføre seremonien dersom morens bror ikke er til stede.

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.

         

Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Pallukkolukkaddai er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.