Petter Planke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Petter Planke (født 7. mars 1936 i Oslo) er industrigründer og forretningsmann, bosatt i Vollen i Asker. Planke er mest kjent for bedriften Tomra, som han grunnla sammen med broren Tore Planke.

Samspillet mellom ingeniøren og teknologen Tore og markedsføreren og forretningsmannen Petter la grunnlaget for suksessen. Siden guttedagene hadde de to gjort det skarpt med oppfinnsomhet og kremmerånd. Etter 14 års sammenhengende medgang gikk det galt i 1986. Tomras satsing i USA slo feil. Selskapet overlevde, men Petter måtte forlate direktørstolen. Siden har Tomra Systems svingt seg til nye høyder og har i 2008 over 2000 ansatte i 45 land og en årlig omsetning på 4 milliarder kroner.

Etter Tomra-eventyret har gründeren Petter Planke startet flere nye virksomheter, deriblant konsulentfirmaet Grepet ANS sammen med kona Grete og Nordisk Terapi A/S. Treningsapparatet Terapi Master benyttes av flere toppidrettsutøvere og er sentralt i SET-klinikken som Planke åpnet på Lysaker i 2005. SET står for Sling Exercise Therapy, en spesiell metode for behandling av muskel- og skjelettplager. I 1992 fikk Petter og Tore Planke Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråds ærespris for det initiativ og den tiltakslyst som la grunnlaget for suksessen Tomra. Petter Planke har også engasjert seg på andre områder; bl.a. som formann i langrennskomiteen i Norges Skiforbund 1987–89 og formann i Elektronikkindustriens Bransjeforening 1981–83. Han har også hatt styreverv i en rekke selskaper.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Petter Planke er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.