Rausteinshytta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rausteinshytta vinterstid
Foto: Johannes Holmstad

Rausteinshytta (820 m.o.h.) ligger i Torsæterkampen naturreservat på Totenåsen. Rausteinshytta eies av AL Rausteinshytta, og driftes av orienteringslaget Toten-Troll. Hytta er et yndet utfartssted for skiløpere og turgåere på Totenåsen. Hver søndag i vintersesongen er det servering på hytta. Hytta ble bygget i 1963/64 og hadde sin første dag med servering 24. februar 1964.

Bakgrunn for Rausteinshytta

Hjemmefronthytta skulle bli toneangivende for plasseringa av Rausteinshytta. Det var i utgangspunktet Hjemmefronthytta som var målet for søndagsutflukten i årene etter krigen. Etter hvert dukket det opp et ønske om å ha ei hytta man kunne gå inn i og få seg en kaffekopp. Et av de første initiativene til Rausteinshytta kom fra Østre Toten skilag, med søknad til Toten almenningslodd nr. 3 om hyttetomt ved Rausteinstjernet i 1961. Gjennom blant annet pengestøtte fra departementet og salg av andelsbrev ble det stablet på beina en startkapital, som gjorde det mulig å starte planlegginga allerede i 1962. I april 1963 ble de første materialene fraktet til hyttetomta, ved hjelp av blant annet Hærens Hesteskole. Hytta ble bygget på ren dugnad. Rausteinshytta fikk innlagt vann i 1967 og innlagt strøm i 1970 gjennom høyspentlinje fra Torsætra.

Branner

Rausteinshytta totalskadd av brann 2016.
Foto: Jan Erik Nordrum

Rausteinshytta har blitt totalskadd av brann to ganger. Den første gangen var 4. mars 1976. Dagen etter brannen tok hyttestyret initiativ til å gjenreise hytta, og ny byggekomite ble valgt. 9. mars lå tegningene til ny hytte klare, 8. april var materialene på plass og tomta i ferd med å bli ryddet. Allerede samme år, etter mye dugnadsarbeid, sto ei nybygd Rausteinshytte igjen klar til bruk. 11. desember var det offisiell åpning av ny hytte. 5. juli 2016 brant Rausteinshytta igjen helt ned til grunnen. Leder i hyttekomiteen, Jan Erik Nordrum, lovet samme dag at det vil bli bygget ny hytte ved Rausteinstjernet.

Løypenett

Rausteinshytta er knutepunkt for et familievennlig skiløypenettet på Totenåsen. Rausteinshytta kan nås både fra Torsætra, Oksbakken og Lensbygda. Selskapet Totenåsløyper A/L står for løypenettet.

Kilder og litteratur