Ringbrenning (Lindesnes)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringbrenning.

Ringbrenning er vedlikehold av fortøyningsringer. Fortøyningsringer, -påler og -bøyer var tidligere en svært viktig del av infrastrukturen langs kysten. Lindesnes kystlag har valgt kunnskapen om ringbrenning som sitt bidrag til «Adopter et kystkulturminne». De skal vedlikeholde tre fortøyningsringer fra seilskutetiden på tradisjonelt vis.

Fra «Ringevæsenet» ble opprettet i 1735 og frem til 1815 var det losene som mot diett- og reisegodtgjørelse besørget tjæring av festene. Men inspektør Gedde i Marinedepartementet fant ut at dette var for kostbart og at tjæring på kaldt jern ikke var særlig formålstjenlig. Han bestemte derfor «at Fortøyningene skulde lapsalves hvert femte Aar ved Indbrænding av Bek efter at Ringene var blevne behøring opglødet. Derefter skulde de overtrækkes med Seilduk, for at konservere Ringe og forhindre Skamfiling av Taugene». Dette skulle utføres av dertil spesielt opplærte folk. En annen vedlikeholdsoppgave var å sørge for at fortøyningsfestene stod fast. Det var ikke uvanlig at lokalbefolkningen stjal blyet som holdt festene fast. Overlos Friederich Julianus Friess foreslo derfor at man i stedet skulle støpe festene fast med smeltet svovel blandet med «Timeglassand», også kalt svovelsand.

Fyr- og Merkevesenet hadde ansvaret for vedlikeholdsarbeidet fra 1860 til 1922. Da overtok Statens Havnevesen vedlikehold av de offentlige eide fortøyningsfestene, men i 1950-årene tok vedlikeholdet av de offentlige fortøyningfestene slutt.

Tre fortøyningsringer på Havnerøy/Vårøy

Lindesnes kystlag har satt i 2011 i gang et vedlikeholdsprosjekt av tre fortøyningsringer på Havnerøy/Vårøy i Lindesnes. Ringene hadde tidligere blant annet vært vedlikeholdt av dykkerklubben i Mandal, men hadde de siste årene ikke blitt tatt vare på. Dette bar de tydelige preg av, de var alle svært rustene. De tre fortøyningsfester kalt Kryssholt med ring. To av de har riksvåpenmerker festet i krysset, den tredje hadde det ikke. Kanskje to statelig eid og det tredje privat.

Bildegalleri

Kilder

  • Informasjonsskriv fra Lindesnes kystlag, april 2014.
  • Kystverket: Landsverneplan for maritime kulturminner, 2009.


Koordinater: 58.003440° N 7.192047° Ø