Ringve musikkmuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Ringve Museum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringve Museum
Gårdsplassen på Ringve Museum

Ringve musikkmuseum er nasjonalt museum for musikkinstrumenter. I samlinga på omkring 1450 instrumenter er det rundt 700 klassiske europeiske instrumenter, og ellers europeiske og utenom-europeiske tradisjonelle instrumenter. Museet har også omkring 25 000 notetrykk, lydarkv med pianolaruller, polyfonplater, fonografruller og forskjellige slags fonogrammer. Det bygger på grunnleggeren Victoria Bachkes private samlinger, og ble åpna for publikum i 1952.

Museet er lokalisert på gården Ringve i Trondheim, som var Peter Wessel Tordenskiolds barndomshjem. Det er derfor også en samling knytta til sjøhelten der. Rundt bygningene er det en botanisk hage på 130 dekar.

Den 3. august 2015 brøt det ut brann i hovedbygningen på museet. Mens brannvesenet drev slokningsarbeid jobba ansatte ved museet med å få ut gjenstander. Flere svært sjeldne instrumenter ble redda ut. Et franskprodusert taffelpiano fra 1855 og et polsk flygel fra 1840 ble totalt ødelagt, og en del andre instrumenter er skada av varme og vann. Hovedbygningen fikk omfattende skader, men strukturen ser ut til å være intakt slik at bygget kan restaureres. Det ble raskt klart at brannen skyldtes et uhell under bruk av propanbrenner for å fjerne ugress.

Direktører ved Ringve musikkmuseum

Kilder