Ringve musikkmuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ringve Musikkmuseum»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringve Museum
Gårdsplassen på Ringve Museum
Ringve Museum fra luften
Foto: Amund Nedland

Ringve musikkmuseum er nasjonalt museum for musikkinstrumenter. I samlinga på mer enn 2000 instrumenter er det rundt 700 klassiske europeiske instrumenter, og ellers europeiske og utenom-europeiske tradisjonelle instrumenter. Museet har også omkring 25 000 notetrykk, lydarkiv med pianolaruller, polyfonplater, fonografruller og forskjellige slags fonogrammer. Det bygger på grunnleggeren Victoria Bachkes private samlinger, og ble åpna for publikum i 1952.

Museet er lokalisert på gården Ringve i Trondheim, som var Peter Wessel Tordenskiolds barndomshjem. Det er derfor også en samling knytta til sjøhelten der. Rundt bygningene er det en botanisk hage på 130 dekar, som drives av NTNU.

Den 3. august 2015 brøt det ut brann i hovedbygningen på museet. Mens brannvesenet drev slokningsarbeid, jobba ansatte ved museet med å få ut gjenstander. Flere svært sjeldne instrumenter ble redda ut. Et franskprodusert taffelpiano fra 1855 og et polsk flygel fra 1840 ble totalt ødelagt, og en del andre instrumenter er skada av varme og vann. Det ble raskt klart at brannen skyldtes et uhell under bruk av propanbrenner for å fjerne ugress.

Hovedbygningen fikk omfattende skader, men har siden blitt restaurert og gjenåpnet. Takket være brannen fikk man anledning til å analysere noe av tømmeret, og man kom fram til at de eldste delene av hovedbygningen sannsynligvis er fra rundt 1770. Man fant også blant annet tapetrester under golvet, som ble brukt i restaureringa av utstillinga.

I 2021 ble Ringve musikkmuseum slått sammen med Rockheim.

Direktører ved Ringve musikkmuseum

Kilder