Roa-Hønefossbanen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Et godstog i retning Bergen passerer Grindvoll stasjon.
Foto: Leif-Harald Ruud (2004).

Roa-Hønefossbanen (nytt navn på strekningen fra 6/1-2008) var opprinnelig en del av Bergensbanen. Strekningen ble åpnet i 1909, og Bergensbanens persontog benyttet denne linjen via Gjøvikbanen fra Oslo fram til 1989. I dag blir dette rutealternativet stort sett brukt av godstog mellom Oslo og Bergen, og bare unntaksvis til persontrafikk. Strekningen er 31,83 kilometer lang.

Traséen går fra Roa via Kalvsjø, Grindvoll og JevnakerHadeland, og langs østsiden av Randselva forbi Viul og Hval til Hønefoss. Umiddelbart før Hønefoss stasjon krysser traseen elva Begna på den mektige Begna bru. Den 216 meter lange steinhvelvbrua med 10 hvelv sto ferdig til Bergensbanens åpning i 1909.

Roa og Hønefoss er viktige knutepunkt for jernbanen. På Roa er det bl.a. forbindelse til Oslo og Gjøvik, via Gjøvikbanen. På Hønefoss er det bl.a. forbindelse til Bergen med Bergensbanen og Hokksund / Drammen med Randsfjordbanen, som på sin side gir videre forbindelse til Oslo eller sørover via Sørlandsbanen eller Vestfoldbanen. Når Ringeriksbanen står ferdig en gang i framtiden, er det usikkert i hvilken grad den vil påvirke Roa-Hønefossbanen.

Strekningen hadde lokal persontrafikk fra åpningen i 1909 helt fram til 1. januar 1990. Under navnet «Kalvsjøblakken» gikk det et lite lokaltog mellom Hønefoss og Roa, et tilbud som ble lagt ned i 1985. Fram til 1990 gikk det et daglig togpar mellom Oslo og Hønefoss over Roa, med tanke på å få noe av rushtidstrafikken over på bane. Åpenbart var ikke dette særlig vellykket, ettersom tilbudet kun varte i snaue fem år.

Galleri


Kilder