Roald Amundsens gate (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Roald Amundsens gate 6, et forretningsbygg fra 1932, er eneste bygning med adresse til denne gata.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Roald Amundsens gate er siden 1992 navnet på ei gate i Oslo sentrum, fra Universitetsgata til Fridtjof Nansens plass foran Rådhuset.

Tidligere, fra 1930 til 1992, var dette navnet på nåværende Olav Vs gate i Vika. Den ble anlagt i forbindelse med saneringa av området og gitt navn etter polarforskeren Roald Amundsen, som i 1911 leda den første ekspedisjonen som nådde Sydpolen. Etter Olav Vs død i 1991 var det et ønske om å gi nettopp denne gata, som går fra Kronprinsesse Märthas plass, hans navn. Navnet Roald Amundsens gate måtte da flyttes, og den nedre delen av Universitetsgata ble utskilt og oppkalt etter polfareren.

Gata ble opparbeida i sitt nåværende løp, som nevnt som del av Universitetsgata, i 1852. Den gikk da bare fram til Stortingsgata. Forlengelsen til Fridtjof Nansens plass stammer fra saneringa av området i forbindelse med bygginga av nytt rådhus i 1930-åra; denne delen av gateløpet følger delvis den gamle Filosofgangen.

Langs den første delen av gata ligger Eidsvolls plass (Spikersuppa) på østsida og Studenterlunden på vestsida. Det er bare én bygning som har adresse til gata, nr. 6 som ligger på østsida på hjørnet mot Stortingsgata og har alternativ adresse Stortingsgata 18. Dette er et forretningbygg fra 1932 ved arkitekt M. Poulsson.

Kilder


Koordinater: 59.913384° N 10.735016° Ø