Rutebilsentralen i Nansetgata 9 i Larvik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rutebilsentralen i Nansetgata 9 i Larvik ble opprettet i 1928. Det hadde ei stund vært et problem at de forskjellige rutebilene ikke hadde noe sted å parkere i sentrum av Larvik mellom hver tur. Borgermester Karl B. Løwe averterte etter et passende sted for en rutebilsentral. Det kom da tilbud fra A. W. Hagtvedt om at en rutebilsentral kunne etableres på hans eiendom i Nansetgata 9, der han blant annet drev bensinstasjon. Tilbudet ble akseptert.

A. W. Hagtvedt solgte seg snart ut, og eierne skulle komme til å skifte flere ganger. 23. april 1948 ble Larvik Rutebilsentral A/L opprettet i forbindelse med at A/S Norske Shell overtok eiendommen. Rutebileierne skulle selv stå for drifta, og den formelle driftsovertakelsen skjedde i 1949.

Etter hvert ble andre steder mer attraktive for A/S Norske Shell med hensyn til bensinsalg. Nansetgata 9 ble derfor overtatt av Larvik kommune. I 1976 var det snakk om å flytte rutebilsentralen til Farris Bad, men det ble det ikke noe av, blant fordi omlandskommunene krevde at folk måtte kunne ta buss helt til sentrum.

På slutten av 1990-tallet var dagene likevel talte for rutebilstasjonen. Kommunen bestemte at hele kvartalet der rutebilstasjonen lå, skulle bebygges med boliger og kjøpesenter. I januar 1999 ble rutebilstasjonen revet. På stedet står nå kjøpesenteret Maxi.

Litteratur

  • Flekke, Trygve: «Rutebilsentralen — Nansetgaten 9 i Larvik», Nesjar 2003/2004, s. 75-86.