Samtale:Asker kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Statuen av kronprinsesse Märtha

Jeg tror ikke det er helt presist å si at statuen ble laget av Dyre Vaa i 1957. Det er mulig at modellen var ferdig det året, men ifølge Aftenposten 3. mars 1959 nr. 104 s. 4, skulle statuen bli støpt senere i 1959. Avdukingen fant for øvrig ikke sted før så sent som 29. august 1969 (jf. Aftenposten 30. august 1969 nr. 397 s. 1 og 18). Opprinnelig var statuen tenkt plassert i en park planlagt å bli bygget vest for Asker sentrum, men jeg antar at denne planen aldri ble noe av. Statuen ble ihvertfall plassert utenfor Asker kirke! Dag T. Hoelseth 7. jul 2013 kl. 22:59 (CEST)

hei, Dag. Hyggelig å treffe deg her på wikien! Du husker kanskje meg, Stig Rune, igjen fra historie hovedfag? Jeg har vært aktiv her siden høsten 2011.
Jo visst husker jeg deg, Stig Rune! Har merket meg at du har bidratt så mye til Lokalhistoriewiki, flott at du og andre bidrar så mye til fellesskapet! Dag T. Hoelseth 8. jul 2013 kl. 22:44 (CEST)
Interresant det med statuen av Martha, var nytt for meg, har bare forholdt meg til at den skal ha blitt ferdig det året. Foreslår at du skriver denne presiseringen inn i artikkelen. Hilsen Stig Rune--Stigrp 8. jul 2013 kl. 14:42 (CEST)
Jeg ser at du allerede har oppdatert artikkelen, like greit at du gjorde det selv. Striden om plasseringen av statuen er nærmest et kapittel for seg, hadde vært interessant å studere det nærmere, men da må jeg ev. sjekke eldre årganger av Asker og Bærum Budstikke. Aftenposten Arkiv har noen spredte artikler, men de gir ikke en sammenhengende fremstilling. Interessant nok påstår Asker og Bærum leksikon, 2006, s. 355 (som har et eget oppslag om Märtha-monumentet), at momumentet ble "... avduket av kong Olav V den 28. september 1969 etter å ha stått lagret siden 1958". Begge datoene er beviselig feil, jf. artiklene i Aftenposten jeg har nevnt over. Monumentet kan kanskje være verdt en egen artikkel en gang i fremtiden. Dag T. Hoelseth 8. jul 2013 kl. 22:44 (CEST)

hei igjen. Ja, jeg bare rettet opp det med at statuen skulle ha vært avduket i 1957, men utbroderte det ikke noe mer. Du kan jo fortsatt utdype i selve artikkelen, og ikke minst lage en egen artikkel om statuen og dens historie. Det hadde passet fint inn her :-)

ja, jeg har levert en del artikler og bilder her på wikien, synes det er et flott nettsted og drives godt. Og ingen sak er for liten, ingen for stor :-) Ser fram til dine bidrag! Du kan jo feks se på artikkelen min om Mauds død og bisettelse, der har du sikkert mye å legge til :-) hilsen Stig Rune