Samtale:Oslo domkirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Innledningen

Det ville vært fint om noen kunne forlenget denne, den er i korteste laget nå. Siri Johannessen (Siri J) 25. mar 2010 kl. 13:44 (UTC)

Flott utvidelse av denne artikkelen den siste tiden! Jeg lurer på om krypten er tilgjengelig for alle, om det bare er å gå ned der, eller om man må avtale? Kunne disse opplysningene vært lagt til i teksten, som en veiledning til interesserte? Og så lurer jeg på når man begynte å bruke betegnelsen Oslo domkirke istedet for kirkens opprinnelige navn? Hilsen Stig Rune Pedersen (Stigrp) 13. jun 2012 kl. 01:49 (CEST)

Hei! Ja, jeg har fått litt ånden over meg. ;-) Når det gjelder krypten er jeg faktisk ikke sikker på det, men kan sikkert finne det ut. Jeg bor i Oslo og det er ikke noe problem å komme meg dit. Påhjemmesiden står det at krypten brukes til: ...foredrag og konferanser, intimkonserter, utstillinger og menighetens kirkekaffe samtidig som man ser bilder av sarkofager over...ler litt. Jeg har heller ingen ok bilder av døpefonten, kanskje du har bilder av den? Hvis ikke blir det nok til at jeg tar en tur dit senere. Navneendringen bør vel stå i ingressen, kanskje, det bør med. Kirken skiftet navn så sent som i 1950. Mvh.Anne-Sophie Ofrim 13. jun 2012 kl. 10:43 (CEST)

Takk for svar! Kirkekaffe i krypten høres litt spesielt ut, ja :-) Jeg bor i Oslo selv, men har aldri vært nede i krypten. Jeg er interessert i gravminner, så jeg må nok ta meg en tur. Jeg har ikke bilder av døpefonten dessverre. Det skal forresten være en stein med et skummelt hode på hjørnet nær inngangen, mener jeg å huske. Dette kunne bli tatt med hvis noen har bilde av det. Kan ta et bilde neste gang jeg passerer kirken. Interessant det du skriver om navneskifte i 1950, for nå slo jeg opp i byleksikonet fra 1938, og der er kirken omtalt med nettopp det gamle navnet. Så det stemmer godt overens. Forøvrig virker det å være flere detaljer i 1938-utgaven av byleksikonet enn 2000-utgaven om kirken. Hilsen Stig Rune Pedersen (Stigrp) 13. jun 2012 kl. 10:53 (CEST)

Det skumle hodet er det bilde av på Commons som kan lastes opp hit. Navneskiftet skjedde i forbindelse med Oslos 900-årsjubileum. Jeg har ikke byleksikonet fra 2000, men fra 2010. Det står en del der uten at jeg vet hvor mye i forhold til eldre utgaver. Det har jo også kommet ut bøker om kirken, de selger en del av det hos damene til venstre når du kommer inn. Mvh.Anne-Sophie Ofrim 13. jun 2012 kl. 11:06 (CEST)

Hei igjen. Det jeg tenkte på fra den eldste utgaven av Oslo byleksikon er blant annet dette: Kirken har grunnmuren satt på alunskiferfjell, sakrestiet ble sist ferdig av den opprinnelige kirken, det har årstallet 1699 og initialene til Gyldenløve, kirken hadde "stole", stolestader, til bortfeste til private inntil 1851, restaureringen under de Chateauneuf ble bekostet av Oslo sparebank ("sponset av...."), og en del av gravlunden ble avstått til den nye brannstasjonen ved siden av. Bare noen eksempler du kanskje kan forske videre på, jeg vet ikke viktigheten av dette. Kanskje er det bare kuriosa. Men det står altså i 1938-utgaven av byleksikonet :-) Hilsen Stig Rune Pedersen (Stigrp) 13. jun 2012 kl. 20:35 (CEST)

Alle tiders! Her er det mer å sette inn... Takk for innspill! Mvh.Anne-Sophie Ofrim 13. jun 2012 kl. 22:33 (CEST)

Gravkammeret

Det bør skrives mer om gravkammeret/krypten, men boken jeg har lånt er fra 1950 og en del av det som står der kan være utdatert. På kirkens hjemmeside står det veldig lite.

Det hadde vært veldig flott om vi kunne få bilder av sarkofagen til general Casper Hausmann, blant annet. I Arno Bergs bok står det på side 54 at den sannsynligvis er utført av billedhuggeren Johan Christopher Sturmberg, den samme som har stått bak utsmykkingen av sarkofagene til Christian V og Charlotte Amalie som står i Roskilde domkirke. Jeg har skrevet en del om dansk kunst og gravminner på Wikipedia og blant annet skrevet artikkelen Gravene i Roskilde domkirke, det står kort nevnt under avsnittet I koret. Fortsatt i følge Arno Bergs bok skal det også være fine smijernsgittere inn til gravene, men det står at noen av dem nå (1950) er i Kunstindustrimuseet. Mvh.Anne-Sophie Ofrim 17. jun 2012 kl. 14:03 (CEST)

Spennende! Skal gjøre et forsøk neste helg. Stig Rune Pedersen (Stigrp) 17. jun 2012 kl. 16:26 (CEST)

Jeg var innom domkirken i dag for å kjøpe et par av bøkene deres. Jeg spurte hun jeg snakket med om det var mulig å komme ned i gravkammeret bl.a. Det er ikke det foreløpig, fortalte hun. Gravkamrene er ikke ferdig restaurert og heller ikke kistene og sarkofagene. Alle gravminnene bortsett fra et er midlertidig plassert på Alfaset gravlund. Anne-Sophie Ofrim 19. jun 2012 kl. 19:03 (CEST)