Samtale:Samosa

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Videoen er lagt ut i demonstrasjonsøyemed og representerer ikke noe endelig valg av løsning. --Marianne Wiig 16. mai 2008 kl. 15:57 (CEST)

Norsk-asiatisk mat

Heisann Olve. Jeg grubler litt på dette med den asiatiske maten. Du har kategorisert Samosaen som "Asiatisk mat", - selv har jeg aldri smakt Samosa i Uttar pradesh, og vet dermed ikke hvor like vår samosa og originalen er. Jeg så at du nevnte børek i artikkelen, og det fikk meg til å tenke. Børek i Bosnia, Tyrkia og her er ganske forskjellige retter. Kebab i England, Tyrkia og Norge er ganske forskjellige retter. Pizza i Italia og Norge er ganske forskjellige retter. Taco i Norge er så forskjellig fra den Mekskanske at det ville vært rart å kategorisere den som mellomamerikansk mat, og Indisk mat i Europa, Japan og India er helt forskjellige sjangere med forskjellige regler og ingredienser. Blir det ikke da misvisende å ha en kategori som heter "asiatisk mat"? Skal vi heller klare oss med kategorien "gatekjøkkenmat"? Eller muligens lage en kategori som heter "Norsk-asiatisk mat", for å vise at det er den lokale eksotiske maten det er snakk om, ikke nødvendigvis asiatisk mat slik den serveres i Asia? Vennlig hilsen Marthe Glad 13. sep 2010 kl. 13:30 (CEST)

Godt spørsmål. Min magefølelse er at siden lokalhistoriewiki.no skal ha norsk vinkling i utgangspunktet, så trenger vi ikke å skille mellom f.eks. norsk-indisk, kanadisk-indisk og burmesisk-indisk mat, men heller ha den enklere kategorien som inkluderer de ulike variantene. Men kanskje blir dette for upresist likevel...? Flere synspunkt? [I mellomtiden foreslår jeg å la kategoriene bli stående i påvente av en konklusjon.] -- Olve Utne 13. sep 2010 kl. 13:43 (CEST)
Et tilleggsspørsmål er om vi heller burde ha kategori:sørasiatisk mat — noe som ville passe bedre med den overordnede kategorien Kategori:Sørasiatisk historie og kultur. -- Olve Utne 13. sep 2010 kl. 14:01 (CEST)
Eg trur vel at det er godt nok med "Asiatisk mat" inntil vidare (evt. sør-asiatisk, men ikkje norsk-asiatisk). "A pizza is a pizza is a pizza" - og om pizza var oppslagsordet, ville det etter mitt skjønn vore mest naturleg å sortere det under "italiensk mat", jamvel om den er blitt både amerikanisert og naturalisert på Sunnmøre under verdens gang. Som pizza, så samosa. I artikkelen vil det så kunne gjerast greie for at same nemning blir brukt om ulike fenomen, at "samosa" ikkje nødvendigvis er "samosa". "What's in a name? That which Norwegians call samosa by any other name would smell as strange."Hans P. Hosar 14. sep 2010 kl. 10:19 (CEST)
Jeg er, som Marthe, ikke helt komfortabel med kategorien Asiatisk mat. Men jeg klarer ikke akkurat nå å komme med et godt alternativ. Kanskje kunne Asiatiskinspirert mat vært noe? Men da ville kanskje kineserne på kinarestaurantene blitt fornærma? Ida Tolgensbakk 14. sep 2010 kl. 15:55 (CEST)
Jeg tror etter nærmere ettertanke at vi bør beholde kategorisering av mat etter område utenfor Norge. Men den bør som Olve sier tilpasses gruppekategoriene våre - slik at kategorien Søriasiatisk mat kategoriseres under både Mat og Sørasiater. Er det noen som har motforestillinger? Ida Tolgensbakk 16. sep 2010 kl. 15:27 (CEST)
Neida, det høres vettugt ut! Vennlig hilsen Marthe Glad 17. sep 2010 kl. 11:22 (CEST)
Høres ut som vi har en konklusjon. Utføres herved. :) Olve Utne 20. sep 2010 kl. 00:12 (CEST)