Sandøya (Porsgrunn)
Sandøya er en øy i Langesundsfjorden og et tettsted sørøst for Brevik i Porsgrunn kommune i Telemark. Øya tilhørte Eidanger kommune fram til denne ble slått sammen med Porsgrunn i 1964.
Øya har et areal på 1,58 km², og høyeste punkt er «Kulåsen» som ligger 60 moh. Det har trolig vært bosetning på Sandøya siden eldre jernalder. Sjøfart, fiske og jordbruk har vært viktige næringsvirksomhet gjennom historien.
Tettstedet er ifølge Statistisk sentralbyrås definisjon 0,3 km² og har 265 innbyggere (2021). Øya har blant annet barneskole, barnehage, helårsåpen dagligvareforretning og ferjeforbindelse til Brevik med rundt 25 avganger daglig til Brevik og en overfart på under 10 minutter.
I 1908 fikk øya sitt såkalte «brevhus» i landhandelen til Søren Micelsen. Der kunne folk hente og sende post, noe de tidligere måtte til Brevik for å gjøre. Eget poståpneri fikk øya først i 1920. 3959 Sandøystrand postkontor ble lagt ned fra 1.januar 1990.
Elektrisiteten kom til Sandøya i 1921 ved at det ble lagt sjøkabel fra fastlandet. Seinere ble strømforsyningen sikret ved luftstrekk.
Arbeidet med øyas første kommunale vei startet i 1931, utført som nødsarbeid, fra Nordheim ved Dikkon og sørover gjennom skogen. Veien var 1,5 kilometer lang og 2,5 meter bred. De siste veiene som ble anlagt var i 1968 i forbindelse med utbyggingen av boligfeltet i Skolelia. Sitt første gatelys fikk øya i 1949. I dag har alle de kommunale veiene lys. I 1978 ble de fleste veiene på øya asfaltert.
I 1962 opprettet Eidanger kommune et lokalt brannvern for øyene, og brannstasjon ble bygget ved skolen. I 2015 ble ny brannstasjon oppført nær småbåthavna ved Breistranda.
Før det ble lagt kommunal vannledning til Sandøya fra fastlandet i 1976, kom vannet fra brønner og oller rundt omkring på øya. I 1955 ble Sandøya Vannverk opprettet av kommunen etter initiativ fra Sandøya Vel, og det ble satt opp et vanntårn på høyden av øya, hvor det ble pumpet opp vann fra brønner. Derfra gikk en hovedledning med forgreninger til de fleste hus. Vanntårnet er nå revet.
Hytter, fritidsboliger og Dikkon camping, gjør at øyas folketall mangedobles om sommeren.
I mars 2024 bestemte fylkeskommunen at fastboende øyboere i Kragerøskjærgården og på Sandøya skal ha gratis ferge.
Veiene på Sandøya
- Brønnane
- Dåpan
- Nordre Maiensveg
- Postvegen
- Rotstien
- Sandvegen
- Sandøyvegen
- Skolelia
- Sofiebakken
- Sundet
- Søndre Maiensveg
Kilder
- Sandøya - tettsted i Store norske leksikon
- Sandøya vel
- Sandøya hos Visit Telemark
- Abrahamsen, Eivind: Glimt fra Sandøya og dens historie Brevik Historielag, årbok 1984
- Facebookgruppa Sandøyas historie