Sanssouci

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sanssouci
Sanssouci.jpg
Sanssouci
Sted: Sluppan
Kommune: Kragerø kommune
Fylke: Telemark
Gnr.: 29
Bnr: 1
Postnummer: 3770 Kragerø

Sanssouci er en gård i Kragerø kommune, tidligere Sannidal kommune. På 1800-tallet gikk den gamle postveien mellom Skien og Kragerø nedenom Båten og langs vannet forbi lystgården Sanssouci. Sanssouci er et fransk ord som betyr «Sorgenfri». Åsen var en stor eiendom, som var Valbergheia, Berg og Sluppan.

I 1650 ble Berg og Sluppan solgt ut av Åsen. Sluppan ble senere solgt ut til tyskeren og kjøpmannen Henrich Christian Luxdorph i 1790-årene. Det var han som bebygget plassen som en lystgård med en vakker hage, som han kalte Sanssouci. Gården brant ned midt på 1800-tallet. Simen Langtangen som hadde isdamLangtangen, hadde også en isdam på Sanssouci omkring 1900. Det var ikke ishus her, bare en kjempestor isbinge som lå mellom to høye fjell og som hadde plass til all isen som var på dammen. Når dammen var oppdemmet gikk vannet helt opp til husene.

På 1700-tallet ble Åsen delt i øvre og nedre Åsen, Jarandsen er eier av øvre. Selbenken ved Kaninholmene er et felles grensepunkt mellom eiendommene Sanssouci, Åsen, Strand og Årø. I 1964 ble Kaninholmene solgt til Ivar Aatangen av Kristine Andersen som da var eier av gården Sanssouci, men uten å vite at eieren av Åsen, Jarandsen regnet seg som medeier av Kaninholmene.

Ekstern lenke