Siggerud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt østover fra Måltrostveien på Siggerud.
Foto: Leif-Harald Ruud (2021)

Siggerud er et bolig- og næringsstrøk i den nordøstlige delen av Nordre Follo kommune. Selv om postadressen 1404 Siggerud dekker et område som strekker seg fra E6 i vest til Østmarka i øst og fra Sværsvann bru i nord til Langhus og Enebakk kommune i sør, er hovedtyngden av bebyggelsen sentrert rundt møtet mellom Vevelstadveien og Siggerudveien. I 2020 var tettstedet registrert med 1 461 innbyggere, et tall som dermed ikke inkluderer de som er bosatt i de ytre delene.

Området har fått navnet sitt etter Siggerud gård, som ligger sentralt plassert i tettbebyggelsen ved enden av Vevelstadveien. Der ligger også stedets kirke og skole. Stedet har gjennom tidene blitt kjent for sin satsning på idretten, og i tilknytning til skolen finnes et velutstyrt idrettsanlegg samt en idrettshall for Siggerud Idrettslag. En mindre slalåmbakke er anlagt like sørvest for tettbebyggelsen. Lasse Kjus begynte sin alpintkarriere i Siggerud.

Veksten rundt gården startet tidlig på 1960-tallet, da Ski kommune anla en mindre næringspark på sørsiden av Vevelstadveien. Samtidig ble også et større areal regulert til boligformål, og både rekkehus og småhus ble oppført i et betydelig antall. Vevelstadveien ble samtidig oppgradert sørvestover mot Langhus og Ski, og på slutten av 1980-tallet åpnet Assurdiagonalen mellom Vevelstadveien og E6.

Helt siden Henry Solberg startet opp sin bussrute mellom Ski og Siggerud i slutten av 1920-årene, har stedet hatt et etter forholdene akseptabelt kollektivtilbud. Etterhvert ble bussforbindelsen gjennomgående til Oslo; først via Hauketo og senere via Ryen. I dag betjener busslinjene 515 (Ryen–Ski) og 516 (Siggerud–Vevelstad) selve tettstedet, mens 550 (Oslo–Enebakk kirke) betjener den ytre delen.

Galleri

Kilder