Sjømennenes Helseheims Rehabiliteringssenter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Etter å ha vært en ren helseinstitusjon for sjøfolk fra starten i 1951, fikk hjemmet etter hvert stadig færre sjøfolk. I 2005 solgte Sjømannshjelpen stedet til en privat driver.
Foto: Karl Braanaas (2004).

Sjømennenes Helseheims Rehabiliteringssenter AS holder til i Rykkinnveien 100 på Rykkinn i Bærum. Sjømannshjelpen besluttet i 1944 å bygge to Sjømennenes Helseheim. Helseheimen på Østlandet ble lagt til Bærum kommune, øverst på Rykkinn ved foten av Eineåsen. Sjømennenes Helseheim ble bygd for sjøfolk som hadde seilt ute under krigen og som hadde behov for å komme til en egen helseinstitusjon spesielt beregnet på sjøfolk. Norsk Sjømannsforbund, Norges Skibsførerforbund, Norsk Styrmandsforening, Det norske maskinistforbund, Norges Rederforbund og Sjømannshjelpen gikk sammen om å bygge Helseheimen, som ble åpnet av kong Haakon VII den 17. desember 1951.

Bygningen ligger høyt og fritt oppunder Eineåsen, som Unicare Fram.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).

Etter hvert viste det seg at det også var plass til vanlige rekonvalesenspasienter, og fra 1970-årene ble innslaget av sjøfolk stadig mindre. I 1996 besluttet Sjømannshjelpen å leie ut bygningsmassen og sette bort driften. Samtidig ble institusjonen utviklet rent faglig. Det ble ansatt flere leger, fysioterapeuter og sykepleiere.

Sjømennenes Helseheim har 61 enerom. Det tilbys arbeidsrettet rehabilitering, slagrehabilitering, ortopedirehabilitering og behandling av lymfeødem. Helseheimen tilbyr dessuten senioropphold. I 2004 inngikk driftsselskapet avtale med Helse Øst (fra 2007 Helse Sør-Øst), som også finansierte institusjonen med 40 % basistilskudd. Fra 2007 inngikk institusjonen i rehabiliteringstilbudet i Helse Sør-Øst. I 2005 solgte Sjømannshjelpen institusjonen til Svein-Arild Mellemberg, og båndene til sjømannstanden ble dermed brutt etter 54 år.

Stedet drives nå av Unicare Fram.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Sjømennenes Helseheims Rehabiliteringssenter er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9341896° N 10.4760591° Ø