Skibsøl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Skibsøl er en eldre øltype av dansk opphav. Det er et mørkt, overgjæra og alkoholsvakt øl med tydelig bitterhet fra humle. Navnet kommer av at det ble brukt som proviantøl i den danske flåten, og den største produsenten var lenge Kongens Bryghus i København.

I Trondheim ble bevilling og privilegier for tilvirkning og salg av skibsøl gitt i en periode som startet senest fra 1677 til rundt 1800. Det gikk ut på at fremmede skip og sjøfolk skulle kunne kjøpe øl i tønner i havnen i byen. Skibsølet var for mannskapet ombord som hadde krav på slik drikke som proviant og det var et mørkt alkoholsvakt øl og forøvrig et av Danmarks eldste øltyper. For å kunne selge skipsøl måtte man ha kongelig bevilling og privilegium til og brygge og selge. Dette skapte stor misnøye blant de som allerede var bryggere i byen da det bare var forbeholdt den ene og drive slik virksomhet. Den første vi finner som har bevilling heter Jens Danielsen som i 1677 klager over at en skipper på båten Patientia ikke handler hos han. Det er også interessant at det i all hovedsak var kvinner som innehadde bevillingene. Den første kvinne var enken Elsebe Aldrup som fikk privilegiet i oktober 1701. I 1723 fikk den formuende enken Abel Margrethe Angell (gift Holst, og tidl. med William Hammond) eksklusiv rett til og selge skibsøl. Hun hadde mistet mye under svenskenes fiendtlige inntog i 1718 da hennes brygge ble ranet. Hun hadde to utsalg. Ett i havna i elven hos enken etter Oluf Leth og ett i Ilsvika der hun selv bodde. I 1757 fikk enken Barbara Rehner (gift Røst) bevilgning. Hennes datter Else enke etter Hans Leth fikk bevilling i 1763. Karin Rinderhagen fikk en begrenset bevilgning i 1760. I hennes søknad opplyser hun om at hennes avdøde mann tyske Johann Friedrich Rinderhagen for 20 år siden etter fornemme folks anmodning opprettet et hotell eller offentlig herberge. Dette kan være den tidligste formen for slik virksomhet i Trondheim. Avslutningsvis nevnes søknad om bevilgning i 1793 fra Anna Kjerstina Sussemel kone til stadsmegler Stuberg. Dette med virkning fra når Else Leth gikk bort. Det ser ikke ut til og ha blitt innvilget og privilegiet døde da ut med enkefru Leth rundt år 1800 og da ble det igjen åpnet for mer vanlig konkurranse.

Danske bryggerier lagde skibsøl fram til 1980-åra. Senere har det blitt laget som spesialøl i kortere perioder, og bryggeriet Refsvindinge begynte i 1994 å laget et hvitøl basert på oppskriften for skibsøl.

Litteratur

  • Aktiebryggeriet i Trondheim. En historisk oversikt. Olaus Schmidt 1926