Skipperstua i Hyggen
Skipperstua i Hyggen, det lille strandsitter-huset som ligger rett innenfor stranda innerst i Hyggenbukta, skal være det eldste huset i Hyggen. Det har stått der siden 1780. Det har vært en strandsitterbolig. En strandsitter var en person som leide husgrunn ved kysten, og som ofte eide huset. Strandsitterene ble etter en forordning fra 1752 regnet som bygselhusmenn, og hadde ofte et yrke som gav dem en egen fri inntekt. De betalte en grunnleie, og slapp da den arbeidsplikten som vanlige husmenn hadde.
Lokalt bærer huset navnet «Skipperstua». Hyggen hadde mange jakter og jakteskippere, men det ingen dokumentasjon på at det faktisk har bodd noen skipper i denne stua. Det vi derimot vet, er at i 1850-60-årene var stua administrasjonsbygg for skipsbyggeriet på Hyggenstrand. Etter den tid finnes opplysninger om mange av dem som bodde i stua.
Stua ble påbygget og endret
Selve stua er på ca. 15 m2. Den ble på midten av 1800-tallet ble utvidet med et kjøkken på 8 m2. En bod var påbygget langs hele langveggen på baksiden av bygget, og et utbygg med gang og bod var bygd rundt inngangen. Disse påbyggene er nå borte. På et tidspunkt ble hytta kledd med panel. Den er også fjernet i forbindelse med restaureringen.
Omfattende restaurering av et viktig lokalt kulturminne
Det er gjort et omfattende restaureringsarbeid på dugnad fra Historiegruppa i Hyggen/Jerdal i samarbeid med Røyken Historielag og med økonomisk støtte fra flere bidragsytere. Ikke minst viktig har eier/grunneiers forståelse for og vilje til bevaring av stua vært. I dag fremstår den gamle bygningen nå slik den var på midten av 1800-tallet – også med de gamle fargene fra denne perioden.
En gammmel bygning - krevde profesjonell tilnærming
God kunnskap og forståelse i dugnadsgruppa gjorde at prosjektet ble gjennomført med nødvendig profesjonelle tilnærming. Det er tatt prøver og gjort vurderinger av tømmerstokker, lafting, dører, beslag og de gamle avdekkede fargene. I den yngste delen – kjøkkenet – er stokkene datert ca. 1845. Stua, som er eldst, har flyttemerker, og har tidligere stått et annet sted. Denne laftingen var vanlig i første del av 1700-tallet. Dørmodellen med beslag hører hjemme på tidlig 1700-tall, men kan også være sent 1600-tall. Fargeavdekkingen på døra viser farger på speil og ramme som var mye brukt i tiden rundt 1700. Dette indikerer at døra kan være eldre enn selve stua. Det gjenstår fremdeles arbeid med aldersanalyser av tømmerstokkene i stua.
Profesjonell bistand - stor dugnadsinnsats
I arbeidet er det brukt ca. 2000 dugnadstimer og mottatt nok 500 000 i støtte. Det ble søkt profesjonell bistand til arbeid der dugnadsgruppa ikke hadde egen kompetanse. Ytterkledning ble fjernet og de opprinnelige tømmerveggene kom fram. Terrenget rundt stua ble senket for å sikre mot fukt. Pipe og takstein måtte tas ned. Noen av tømmerstokkene hadde råteskader og måtte byttes. De gamle vinduene ble pusset opp. Ny pipe satt opp og gammel takstein ble lagt på nytt.
Skipperstua i dag
Skipperstua fremstår i dag som et flott kulturminne. Det kanskje eldste huset i Hyggen, står nå restaurert nede ved stranda der det i sin tid ble satt opp. Det er et ønske at stua skal bli brukt i lokalhistorisk arbeid/undervisning. Huset har adressen Hyggenstarnda 9. Mer informasjon om stua og restaureringsarbeidet finnes i en egen dokumentasjon/bokutgivelse fra Historiegruppa Hyggen/Jerdal.
Kilder:
Kan Erik Ask: Skipperstua tilbake til 1800-tallet, utgiver: Historiegruppa Hyggen/Jerdal 2022
Lokalhistoriewiki.no
Amund Kjelstad
Historiegruppa Hyggen/Jerdal
Røyken Historielag