Skjerneset bryggecamping

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedbygningen på Skjerneset bryggecamping er et sjøhus fra 1916.
Foto: Chris Nyborg (2013)
Sjølfiska sei ferdig filetert i leskuret som er satt opp til rensing av fisk.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Skjerneset bryggecamping er et overnattingssted på Ekkilsøya i Averøy kommune. Det ligger i og ved ei klippfiskbrygge fra 1915. I andre etasje på sjøhuset er det innreda et museum med driften av fiskebrygga som tema, med maritime minner fra hele 1900-tallet og tidligere. Overnattingsstedet har campinghytter, rom i rorbu og oppstillingsplasser for bobiler og campingvogner. Det leies ut båter til fiske eller turer i området. Turisme har i senere år blitt en av hovednæringene i kommunen.

Anleggets historie går tilbake til 1910, da Ragnvald Otterlei kjøpte tomta. Han hadde fiskebåten «Møre», og utvide senere med «Blomvåg». I 1915 fikk han reist sjøhus og våningshus, og han fikk rydda klippfiskberg. Dette anlegget er bevart nokså intakt. Bryggecampinga drives av Ragnvald Otterleis sønnesønn Geir Otterlei. Rundt 1980 begynte han med eget sjarkfiske og med å bygge opp overnattingsstedet, og senere gikk han over til å drive bryggecampinga på heltid.

Museet består av en stor privat samling av minner fra flere generasjoners fiske, med alt fra en stor hjelpemotor via navigasjonsutstyr og ekkolodd til sjakler og bolter. Et betydelig antall dokumenter fra klippfiskbryggas historie er utstilt, og gir innblikk i blant annet ting som lønns- og arbeidsforhold for klippfiskarbeidere og fiskere, båtbygging og utstyr til fiske.

Kilder


Koordinater: 63.081268° N 7.595283° Ø