Skuggen (Nordlia)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skuggen var i 1820 den eneste husmannsplassen under Atlungstad (utsnitt fra Chr. Collins kart, NGO)

Skuggen var en husmannsplass under garden Atlungstad i Nordlia (Østre Toten kommune). Stuggua er for lengst revet, men har etterlatt seg spor i terrenget, på kart, i kirkebøker og muntlig tradisjon. Skuggen er med på et kart fra 1820, som den eneste Atlungstad-plassen. I 1854 ble ifølge kirkeboka Johanne Marie "Atlungstadskuggen" født. Hun og foreldra flytta kort tid etter til en annnen husmannsplass, nemlig Larssvea. Kartet fra 1820 viser at Skuggen lå helt nede ved Mjøsa, der det fremdeles er synlige hustufter (2010). Stranda her er nordvendt og skyggefull, noe som vel forklarer navnet.

Ingeborg Sæther (1921-2010) var av den gamle Atlungstad-slekta, og hun viderefortalte tradisjonen om "a Ænne Skuggen". Dette var ei husmannskjerring som ble enke, og da mannen skulle begraves, ble det oppdaga at kista var for stutt! Hva gjorde den arme enka med dette? I stedet for å få gjort ny kiste kappa Ænne Skuggen av han beina....Disse ble så lagt ved sida av kroppen.

Historien skulle vel illustrere en litt pussig (og gjerrig) personlighet, men kanskje også den djupe fattigdommen som mange husmannsfolk levde i. Det har så langt ikke vært mulig å tidfeste når Ænne Skuggen og mannen bodde på denne husmannsplassen, men Johanne Enger (1880-1970), Ingeborg Sæthers mor, skal ha huska Ænne.

Kilder

  • Johanne Marie i ministerialbok for Østre Toten prestegjeld 1848-1856 (0528P): fødte og døpte fra Digitalarkivet.
  • Muntlige opplysninger fra Ingeborg Sæther (1921-2010), 1997 og Nils Kristian Sæther (1951-), 2010.