Sliskeslippen i Promhavn (Røyken)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slipping av "Gabriella av Nærsnes" under kulturminnedagen 2009.

Sliskeslipp er et sted der det sjøsettes båter om våren - før de blir dratt opp igjen på samme sted om høsten. Sliske betegner lange stokkene, slisker, som ligger ut i vannet, og som vogna med båten glir langs når båten sjøsettes. «Vognen» har ikke hjul, men sklir som en slede med 12 meier på tre parallelle løp ut i vannet.

Nærsnes har det vært drevet skipsbygging og slippvirksomhet i mer enn 100 år. I andre halvdel av 1800-tallet ble det bygget store skuter på “Grundvikverven», Promhavn Slipp AS driver fortsatt sin virksomhet her. I 1919 ble virksomheten flyttet til innerst i Nærsnesbukta fra Tangen-stranda ved Strandheim (østsiden av Nærsnestangen).

I 2000 var” sliskeslippen” tatt ut av bruk fordi den trengte omfattende vedlikehold. Stokkene av eik som lå ut i vannet er oppspist av” pælemark”. Den var planlagt revet og fjernet fordi det ikke var kommersielt forsvarlig å reparere den. Det samme årer ble Nærsnes kystlag stiftet og det første prosjektet kystlaget gikk i gang med var å restaurere sliskeslippen (også kalt” Trallebåtslippen” – trallebåt lokal dialekt for en tråler). ”Trallebåtslippen” på Nærsnes er en av de siste, om enn det siste av” sliskeslipper” med vogn som finnes i landet. Slippen ligger i et levende miljø med gamle, lokale håndverkstradisjoner som danner en naturlig ramme rundt denne. I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt Adopter et kystkulturminne har kystlaget adoptert «sliskeslippen» og med tatt ansvar for å ta vare på slippen.

Kilder

  • Informasjonensskriv fra Nærsnes kystlag til Forbundet KYSTEN, september 2012.